Beursprijs varkens stijgt door

17-06 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Het varkensaanbod daalt verder en het vlees wordt duurder verkocht. De plus van vorige week verdient daardoor vervolg: de DCA Beursprijs 2.0 gaat van € 1,66 naar € 1,71 per kilo.

De stemming op de varkensmarkt verbetert doordat het aanbod van slachtrijpe varkens afneemt. En dat lijkt zich nu ook in de vleesmarkt wat door te vertalen. Met name de afzet van het voorstuk van het varken loopt beter en ook de hammen brengen meer op. En als de Duitse prijs daadwerkelijk een plus weet te noteren stimuleert dat de opgaande lijn verder.

De overschotten op de Duitse varkensmarkt worden ook steeds kleiner. Na weken dat de handel in vrije varkens morsdood lag, begint er nu voorzichtig toch weer vraag te ontstaan. Na weken van stilstand werden deze week voor het eerst weer varkens verhandeld. Op de dinsdagveiling werden drie van de vier aangeboden koppels verkocht voor gemiddeld € 1,86 per kilo geslacht gewicht. Vrijdag steeg dat door naar € 1,88 per kilo toen twee van de drie koppels een koper vonden.

Aanbod in Duitsland daalt ook

Dat vergroot de hoop dat de Duitse noteringen dan wellicht volgende week die stap omhoog wél gaan maken. Want ook daar loopt het aanbod hard terug door de langdurige crisis waarin de varkensmarkt is geraakt. Echter, door de exportbeperkingen waarmee Duitsland kampt na varkenspestuitbraken en de stijgende inflatie en de teruglopende consumptie als gevolg daarvan, is ook het verminderde aanbod ruim voldoende om in de vraag te voorzien.

Beursprijs stijgt

De verwachting is dat de varkensprijs volgende week opnieuw zal stijgen zien. De samenstellers van de DCA Beursprijs 2.0 verwachten dat het ook een plus van betekenis wordt: na de 2 cent van deze week, komt er volgende week 5 cent bij. Dat brengt de notering op € 1,71 per kilo geslacht gewicht. De prijs voor levend gewicht stijgt van € 1,31 naar € 1,35 per kilo.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer