Beursprijs varkens stijgt € 0,07

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Na de grote prijssprong op de Duitse varkensmarkt, kan een passend antwoord op de Nederlandse markt niet uitblijven. DCA verhoogt de Beursprijs naar € 1,33 per kilo geslacht gewicht.

Na een voorzichtig proefballonnetje twee weken geleden stootte de DCA Beursprijs 2.0 vorige week door met een merkbare prijsverhoging. De notering steeg 4 cent naar € 1,26 per kilo. Een plus die door de varkensslachterijen in ons land werd overgenomen.

Ondertussen maakte de Duitse varkensmarkt een veel grotere sprong door een prijsverhoging van 9 cent op het bord te schrijven. De Duitsers maakten daarmee een flink stuk van de achterstand op de noteringen in ons land goed. Een signaal dat niet onbeantwoord blijft. Het is weinig verrassend dat de Beursprijs ook voor komende week een prijsstijging noteert.

De DCA Beursprijs 2.0 voor week 9 stijgt 7 cent naar € 1,33 per kilo. De prijs voor levende varkens gaat met 6 cent omhoog naar € 1,00 per kilo.

De Duitse varkensmarkt is zowel volgens boeren als slachterijen in beweging. De druk van het overaanbod ebt merkbaar weg. Onder normale weersomstandigheden herstelde de productie vorige week, door een stijging van het aantal slachtingen met 65.000 dieren naar 860.000 varkens. Het gemiddeld slachtgewicht daalde met 200 gram naar 98,6 kilo. Dat duidt volgens ISN op een verder afnemend aanbod. De vakbond verwacht dan ook dat de positieve trend zich ook de komende week zal doorzetten.

Duitsland hervat export naar Singapore

Ook op de vleesmarkt is er voorzichtig optimisme. Singapore heeft zijn landsgrenzen weer geopend voor varkensvlees uit Duitsland. Slachterij Tönnies noemt dat een positief signaal. Want ook al is Singapore een klein land, het schept wel een voorbeeld voor andere landen in de omgeving. En om de export echt merkbaar op te voeren zullen andere landen moeten volgen, aldus directeur Robert Elmerhaus.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.