Beursprijs varkens trekt weer aan

10-09 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Slachterijen voelen bij de huidige verkoopprijs toenemend druk op het afzetvolume, maar de Duitse varkensprijs stijgt stevig door. De DCA Beursprijs 2.0 trekt zich daaraan op en stijgt volgende week 3 cent.

Na de vakantieperiode trekt normaal gesproken de consumptie weer aan. Ook dit jaar leek het daar even op, maar volgens slachterijen loopt de vleesafzet stroever dan verwacht. Slachterijen willen geen concessies doen in hun verkoopprijzen, maar merken dat afnemers minder volume beginnen af te nemen.
Verdere prijsverhoging is volgens slachterijen dan ook niet aan de orde. Moeizaam onveranderd is de lijn die zij aangeven.

Maar na een korte periode van vlakke prijs vinden de varkenshandelaren die de Beursprijs samenstellen het tijd dat de markt weer vlot getrokken wordt. De notering stijgt volgende week van € 1,93 naar € 1,96 per kilo geslacht gewicht. Doordat de export beter loopt, stijgt de prijs voor levend gewicht vlot mee. Ook die gaat € 0,03 omhoog en komt daarmee op € 1,56 per kilo.

Duitse varkensprijs loopt hard op

De inspirator om de verwachtingsprijs te laten plussen is ongetwijfeld de Duitse varkensmarkt. Daar is volop vraag, maar het aanbod van slachtrijpe varkens is na een hausse van stoppers beperkt. Vrije varkens zijn er daardoor in trek: de gemiddelde prijs op internetbeurs Teleporc blijft stijgen. Op de dinsdagveiling vorige week werden alle aangeboden koppels verkocht en bedroeg de gemiddelde prijs € 2,16 per geslachte kilo, vrijdag 9 september werd al gemiddeld € 2,19 per kilo betaald. Ook vanuit ons land zeggen handelaren er weer meer varkens te leveren nu het prijsverschil met Nederland blijft oplopen.

Met de druk op de verkopen die ze aangeven is het spannend welke koers de Nederlandse slachterijen volgende week in slaan. Volgen ze het signaal van de Beursprijs, die al wat voor loopt op de slachterijnoteringen, of maant de zorg over de verkopen tot rust en houden ze vast aan de stabiele prijslijn? In de loop van de week zal dat blijken.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer