Beursprijs varkens vlakt af

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Het stilvallen van de Duitse varkensprijs, zorgt ook in ons land voor stabiele prijzen. De DCA Beursprijs 2.0 blijft staan op € 1,59 per kilo.

Slachterijen hoeven nog altijd geen moeite te doen om aan varkens te komen. In de korte werkweken rond de feestdagen loopt het aantal slachtingen wat terug, en ook de vleesafzet loopt nog niet op rolletjes.

In Duitsland, waar het aanbod beperkter is dan in ons land, stabiliseerde de varkensprijs deze week. En de Duitse markt was de kartrekker van de prijsverhogingen. Het is dan ook niet verrassend dat de samenstellers van de DCA Beursprijs 2.0 verwachten dat de prijsstijging op de Nederlandse varkenmarkt ook zal afvlakken. De Beursprijs blijft staan op € 1,59 per kilo geslacht gewicht en € 1,20 per kilo levend gewicht.

In Duitsland hangen de slachterijen duidelijk aan de rem om verdere prijsstijging te voorkomen. Ze schroeven liever de capaciteit wat terug dan dat ze meer voor de varkens gaan betalen. Daardoor bleef de Duitse varkensprijs deze week staan op € 1,54 per kilo. Vooral op de vrije markt is het merkbaar dat er niet meer gevochten wordt om de laatste varkens om de lijnen vol te krijgen. Varkensbeurs Teleporc leverde deze week twee keer in. De gemiddelde prijs zakte van € 1,65 naar € 1,62 per kilo geslacht gewicht.

Varkenshouders blijven optimistisch

Evengoed blijft varkenshoudersvakbond ISN optimistisch. De afgelopen weken bleek dat de varkensmarkt niet meer van slag raakt in korte werkweken. En nu de periode met feestdagen voorbij is, wordt er volop geslacht en zullen slachterijen toch komen om dieren. Zeker nu het weer verbetert. Doordat mensen dan gaan barbecueën zal de vraag naar vlees toenemen. ISN verwacht dat de stemming op de markt daardoor verbetert.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.