Beursprijs varkens zet opnieuw een stap omhoog

21-02-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De Duitse markt zet de toon, waardoor de Nederlandse varkensmarkt ook aantrekt. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt naar € 1,87 per kilo.

Het is de krapte aan varkens die de Duitse varkensmarkt ‘schwung’ geeft. Tekenend is dat het aantal slachtingen in Duitsland in vorige week onder de 900.000 zat. In een land waar het aantal slachthaken zo bemeten is dat er 1,1 miljoen varkens per week geslacht kunnen worden, betekent het dat slachterijen hun best doen om beschikbare varkens te bemachtigen.

Stijging gemiddelde veilingprijs

Het is terug te zien in het verloop van internetbeurs Teleporc. Op de vrijdagveiling, waar opvallend veel kleine partijen werden aangeboden, zaten de meeste koppels binnen 2 biedingen boven € 2 per kilo. Kleine partijen stoten in 15 biedingen door naar € 2,055. Voor wat grotere koppels liep de veilingprijs op naar € 2,095. De gemiddelde veilingprijs steeg € 0,05 naar € 2,07 per kilo.

Export varkensvlees naar Azië moeizaam

Slachterijen, zowel in Duitsland als Nederland, geven aan dat de vleesmarkt nog erg stroef loopt. De export naar Azië komt maar moeizaam weer op gang. De logistiek verloopt vooral in China nog moeizaam. Containers staan nog op de kades of in buurlanden te wachten op schepen die ze naar de eindbestemming brengen. Gebrek aan containers maakt verschepen van nieuwe ladingen lastig. Daarnaast is deze carnavalsweek doorgaans ook geen topweek voor slachterijen en motiveert de krapte aan biggen boeren niet om snel te leveren.

Toch kan de Nederlandse markt niet anders dan volgen. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt opnieuw. De notering gaat van € 1,82 naar € 1,87 per kilo geslacht gewicht. De prijs per kilo levend stijgt € 0,04 naar € 1,51.

Duitse varkensprijs sneller gestegen

Doordat Duitsland de kar trekt, hebben varkenshouders het gevoel dat de Nederlandse markt gigantisch achterblijft. Deels is dat zo, omdat de Nederlandse noteringen de Duitse stappen omhoog pas een week nadien volgen. De Duitse noteringen staan nu net boven het niveau waarmee ze het jaar ingingen. Datzelfde geldt voor de Beursprijs 2.0 die bij de jaarwisseling op € 1,80 stond en nu dus € 1,87 aangeeft. De noteringen van de Nederlandse slachterijen lopen nog wel een stap achter. Compaxo en Van Rooi Meat staan € 0,07 lager dan in week 1 van dit jaar. Vion heeft inclusief btw nog een stap van € 0,09 te maken om op het niveau van de jaarwisseling te komen.

Duitsland betaalt varkenshouder niet beter

Maar aan de andere kant zijn de verschillen ook niet zo groot als ze op het eerste gezicht lijken. De Nederlandse noteringen zijn basisprijzen die varkenshouders ontvangen. Daar komt nog een toeslag overheen die samen de opbrengstprijs bepaalt.

De Duitse noteringen zijn inkoopprijzen van slachterijen. Daar komt vaak ook een toeslag bij die kleiner is dan in Nederland, maar er gaat ook nog een reeks kosten voor transport, keuring en slachten vanaf. De opbrengstprijs voor een in Duitsland geslacht varken ligt daarom € 7 tot € 8 per dier lager. Bij een gemiddeld gewicht van net onder de 100 kilo wordt de Duitse ‘boerenprijs’ dan € 1,88 per kilo. Dat vergeleken met de Vion-notering die in de voorbije week op € 1,95 stond, plus € 0,10 toeslag verminderd met 9% btw, brengt de Nederlandse prijs ook op € 1,88 per kilo.

Varkensprijs blijft stijgen

De tendens is in ieder geval stijgend. De prijzen op de Nederlandse varkensmarkt gingen afgelopen weken omhoog en zullen dat ook volgende week weer doen.

Prognose: prijsstijging

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer