Beursprijs varkens zet stapje omhoog

Foto: Theo Galama
Foto: Theo Galama

Het overschot van varkens is te overzien en de export naar China floreert. Het zorgt voor de eerste kleine bewegingen op de varkensmarkt. De Beursprijs stijgt van € 1,20 naar € 1,21 per kilo.

Het aanbod van vleesvarkens is ruim. Maar ook in de feestweken is vlot geslacht, waardoor het overschot minder hard is opgelopen dan werd gedacht. En met biggen- en voerprijzen die blijven stijgen, smacht menig vleesvarkenshouder naar een prijsverhoging.

Ondanks de grote druk in Duitse markt weten de slachterijen daar de varkensprijs nog altijd in de been te houden. De druk op de Europese markt waar zij sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest op aangewezen zijn wordt daarmee niet groter. Nederlandse slachterijen zetten daarbij hun troeven op de export naar Azië. Het welkome overdrukventiel dat Duitse slachterijen missen.

Bovendien zijn de feestweken achter ons. Slachterijen kunnen weer volle werkweken draaien. Meerdere slachterijen geven aan te verwachten dat de prop die er nog zit in het aanbod, binnen enkele weken opgelost kan zijn als het slachten in het huidige tempo door gaat. Al zijn lang niet alle aangevraagde zaterdagslachtingen toegekend door de keuringsinstanties.

Dat perspectief geeft hoop. Van Rooi Meat nam er deze week al een voorschot op door zijn notering met 2 cent te verhogen. Een positief signaal dat de samenstellers van de Beursprijs aanzet ook een prijsverhoging te noteren. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt met 1 cent naar € 1,21 per kilo geslacht gewicht. De prijs voor levende varkens gaat van € 0,90 naar € 0,91 per kilo.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.