CBL: klant dupe van boerenblokkades

13-07-2020 | |
Boeren blokkeerden afgelopen vrijdag het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle, waardoor er 230 winkels niet konden worden bevoorraad. Foto: ANP
Boeren blokkeerden afgelopen vrijdag het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle, waardoor er 230 winkels niet konden worden bevoorraad. Foto: ANP

230 winkels van Albert Heijn hebben vrijdag en zaterdag problemen ervaren met de bevoorrading, als gevolg van een protestactie van boeren bij het distributiecentrum in Zwolle. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept het kabinet nu op om samen met de boeren tot een oplossing voor het stikstofprobleem te komen.

In supermarkten hingen briefjes aan de schappen dat klanten rekening moesten houden dat niet alle producten voldoende beschikbaar waren vanwege de boerenblokkade. De boeren uitten hun ongenoegen over de voorgestelde stikstofmaatregelen al anderhalve week door onder andere blokkades bij supermarkten op te werpen. Eerdere blokkades van distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn, begin juli, zorgden nog niet voor problemen bij de supermarkten.

CBL doet oproep

In een statement schrijft het CBL: “Blokkades van distributiecentra leiden tot forse schade voor supermarkten, terwijl zij geen onderdeel zijn van de stikstofdiscussie. De klant is uiteindelijk de dupe als die geconfronteerd wordt met lege schappen.” Albert Heijn liet vrijdag tijdens de blokkade in Zwolle weten dat een actie bij een distributiecentrum wat hen betreft ‘niet de juiste weg’ is om de zorgen van de boeren te uitten.

Voedselcollectief

De koepel, maar ook de supermarkten zelf, zijn naar aanleiding van de blokkades in gesprek gegaan met de boze boeren. Zowel telefonisch met actievoerders in Zwolle, als met Agractie op een boerderij in Noord-Holland en met andere demonstrerende boeren in het CBL-kantoor. Het CBL vindt dat elke schakel in de voedselketen een goede boterham moet kunnen verdienen, ook als de kosten door overheidsmaatregelen en maatschappelijke eisen steeds hoger worden. Het CBL heeft daarom voorgesteld met alle ketenpartners in gesprek te gaan in een Voedselcollectief.

In dit Voedselcollectief moeten alle ketenpartners samen kijken naar hoe Nederland in de toekomst een sterke en duurzame voedselsector kan behouden, zowel voor Nederlandse afnemers als voor de exportmarkt die 80% van de agrarische productie afnemen, aldus de supermarkten. “Nederland heeft belang bij een gezonde boerenstand.”

van Rooijen
Lydia van Rooijen Redacteur


Beheer