Bewaarproblemen drukken aardappelprijzen

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Nog steeds zet Nederland wat betreft de prijzen van aardappelen voor de fritesproductie in Europa de toon.

Vorige week liet in België de Fontane-notering van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt PCA een kleine plus zien, in Frankrijk maakte de RNM-notering Fontane weer eens pas op de plaats en ook Belgapom hield de prijs gelijk aan de voorgaande week, op € 10.

Verenigde Telers Akkerbouw zagen eveneens geen aanleiding om de prijzen aan te passen. Deze geven een iets optimistischer beeld van de stand van zaken voor fritesgeschikt geleverd binnen Nederland, Duitsland en België dan PotatoNL. Dat geldt met name voor de onderkant van de notering. Maandag 21 juni kwam PotatoNL met enkele prijswijzigingen die erop duiden dat er vooral muziek zit in de leveringen voor direct gebruik aan de producenten van verse friet en voor levering buiten de driehoek Nederland, België en Duitsland.

Problematische houdbaarheid

Er staat druk op de meeste noteringen doordat partijen aardappelen weg moeten wegens problematische houdbaarheid. Dat komt door het erg warme weer van de vorige week. Volgens de jongste verwerkingscijfers van de fritesfabrieken hebben die ook in mei heel redelijke productie kunnen maken. De aardappelexport is in mei gegroeid, maar blijft achter bij het normale peil. Op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig is weinig activiteit, de notering voor het contract april 2022 handhaaft zich tot dusver goed op een peil rond € 18 per 100 kilo.

Prognose: rustige markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer