Skip to content

Bewuster met watergebruik omgaan

Ook levensmiddelenproducenten zouden meer aandacht moeten besteden aan hun watergebruik.

Bewuster met watergebruik omgaan premium

We moeten rekening houden met meer periodes van droogte en van plotselinge overvloed door veel neerslag bij ons of in de landen waarin de rivieren worden gevoed. Foto: Canva

Water is belangrijk in ons land. We hebben er voldoende van en maken er ook makkelijk gebruik van.

Maar water wordt denk ik een steeds groter issue, zowel voor de landbouw als de industrie. Bij de waterschapsverkiezingen en in het IPCC-rapport werd er al naar verwezen. We kunnen door de klimaatverandering namelijk niet meer rekenen op een mooie voorspelbare neerslag overal in het land en op een voldoende hoge waterstand in de rivieren.

We moeten rekening houden met meer periodes van droogte en van plotselinge overvloed door veel neerslag bij ons of in de landen waarin de rivieren worden gevoed. Te weinig water in de rivieren betekent een lagere grondwaterstand en een mindere kwaliteit van het rivierwater, waar drinkwater van gemaakt wordt.

Ook levensmiddelenproducenten zouden meer aandacht moeten besteden aan hun watergebruik

Dit betekent dat we meer aan watermanagement moeten doen. Boeren hebben weinig ervaring met de opslag van water. De glastuinbouw heeft vaak wel opslagcapaciteit voor het water dat op de kassen valt. Een slimme akkerbouwer of veeteler zou een groot bassin onder de grond kunnen aanleggen waar hij in geval van nood water uit kan halen.

Ook levensmiddelenproducenten zouden meer aandacht moeten besteden aan hun watergebruik. Natuurlijk zijn er al bedrijven die daar serieus mee bezig zijn, maar al dat water dat op de stallen, fabriekshallen en distributiecentra valt, kunnen we daar niet wat nuttigs mee doen? Een grijswatercircuit aanleggen voor de toiletten en andere spoel- of schoonmaakbezigheden bijvoorbeeld? Opslag in lokale vijvers/poelen?

Veel bewuster met watergebruik omgaan

Soms sta je er versteld van waar het water met drinkwaterkwaliteit al niet voor wordt gebruikt. In Frankrijk spuiten ze het straatafval ermee in het riool. Gelukkig is het niet zo erg hier, maar ik denk dat we veel bewuster met het watergebruik om kunnen gaan, en het is nodig. We hebben nu nog geen acuut probleem, maar die droogtes en hoosbuien komen er weer aan. Ik voel het aan mijn water dat we hier wat mee moeten. Aan de slag dus!

Snel delen

Afbeelding
Léon Jansen

Strategisch adviseur bij Schuttelaar & Partners

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin