Doorgaan naar artikel

Beyond Meat en Impossible Foods stappen in vega kip

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Amerikaanse producenten van vleesvervangers Impossible Foods en Beyond Meat stappen in de verkoop van plantaardige kip.

De twee bedrijven richtten zich voorheen vooral op hamburgers, worsten en gehaktballen. Ze proberen het succes van deze producten nu door te trekken naar plantaardige kipproducten.

Vijftig merken plantaardige kip

Beyond Meat kondigde deze week aan dat zijn nieuwe kipproducten in oktober in Amerikaanse supermarkten te koop zullen zijn. Impossible Foods startte eind september met de verkoop van kipnuggets in supermarkten in de Verenigde Staten. De twee producenten proberen hun producten te verkopen in een schap dat al barst van de merken. Volgens The Good Food Institute zijn er in Amerikaanse supermarkten al meer dan vijftig verschillende merken plantaardige kip te vinden. Van die vijftig merken was ongeveer 15% nieuw op de Amerikaanse markt in 2020. De plantaardige kipproducten van beide merken zijn sinds kort ook te koop via Amerikaanse restaurants.

We vinden het belangrijk om de consument een diversiteit aan eiwitten te blijven bieden

De nieuwe producten van Beyond Meat zijn gemaakt van de veldboon. ‘Zijn unieke eigenschappen maken het het optimale ingrediënt voor het nabootsen van de smaak en textuur van traditionele kipproducten’, aldus Beyond Meat. Voor haar andere producten zoals hamburgers, gebruikt het bedrijf erwteneiwit. “We vinden het belangrijk om de consument een diversiteit aan eiwitten te blijven bieden”, zei CEO Ethan Brown in een interview met nieuwssite CNBC. “Je zult zien, de komende jaren komen we met producten die totaal andere eiwitten bevatten.”

Geen heem

Het vega-kipproduct van Impossible Foods is gemaakt van soja, maar bevat, in tegenstelling tot de vega-hamburgers en worsten van het bedrijf, geen heem. Heem wordt gemaakt van leghemoglobine, een ijzerhoudend eiwitmolecuul uit soja. Impossible Foods neemt het DNA van soja-leghemoglobine, voegt het toe aan gist en fermenteert het. De heem wordt gemaakt door genetische modificatie. Dat is ook de reden dat de Impossible Foods-producten niet op de Europese markt te koop zijn. Goedkeuring voor het gmo-ingrediënt is door de Europese autoriteiten namelijk (nog) niet gegeven. Dat de nieuwe producten geen heem bevatten, biedt kansen voor de producent om ze overzees te gaan verkopen. Beide bedrijven zouden plannen hebben hun nieuwe producten ook buiten de VS te gaan verkopen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin