Beyond Meat verwacht weer minder omzet

14-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Amerikaanse producent van vleesvervangers Beyond Meat verlaagt voor de tweede keer de omzetverwachting voor het gehele jaar. Daarnaast schrapt het 200 banen, zo’n 19% van het personeelsbestand, om kosten te besparen.

Beyond Meat noemt het zelf een ‘strategische verschuiving in het streven naar een duurzamer groeimodel dat de nadruk legt op het bereiken van cashflow-positieve operaties’. De onderneming verwacht een positieve cashflow te bereiken in de tweede helft van 2023.

Consument kiest voor goedkopere eiwitten

De producent heeft onder andere last van de hoge inflatie, waardoor consumenten duurdere vleesvervangers links laten liggen en goedkopere eiwitten kopen, waaronder vlees. Ook is er veel concurrentie in het schap van vleesvervangers dat de producent parten speelt. Daarnaast stelt het dat ‘negatief werd beïnvloed door beslissingen van distributeurs en klanten’, waaronder wijzigingen in voorraadniveaus en uitgestelde of geannuleerde promoties.

Het bedrijf verlaagde in augustus al de omzetverwachting door tegenvallende verkopen. Nu wordt er nog minder omzet verwacht in 2022: tussen de $ 400 miljoen en $ 425 miljoen, tegenover een eerder (bijgesteld) bedrag van tussen $ 470 en $ 520 miljoen. De eerste inschatting bedroeg $ 560 tot $ 620 miljoen. De nu verwachte omzet zou een daling zijn van 9% tot 14% ten opzichte van 2021.

Dit is tijdelijk, denkt Beyond Meat

De overtuiging van de maker van de vleesvervangers is dat de omstandigheden van voorbijgaande aard zijn. Om door de omstandigheden van nu heen te kunnen komen, is echter kostenverlaging en het verscherpen van de focus nodig. Dat stelt CEO Ethan Brown in een verklaring. Het snijden in het personeelsbestand geeft de juiste omvang van de organisatie aan, gezien de economische omstandigheden, zo zegt hij.

De ontslagronde zo’n $ 4 miljoen aan kosten met zich meebrengen. In totaal moeten maatregelen, waaronder de ontslagen, een kostenbesparing van $ 39 miljoen opleveren in de komende twaalf maanden.

Beyond Meat is niet het enige bedrijf in moeilijkheden. Ook concurrent Impossible Foods ontslaat personeel vanwege de huidige marktomstandigheden.

Kloosterman


Beheer