Doorgaan naar artikel

Bezetters slachterij Ekro afgevoerd naar politiebureau

Actievoerders zijn een voor een losgemaakt en naar het politiebureau gebracht. - Foto: ANP

Actievoerders zijn een voor een losgemaakt en naar het politiebureau gebracht. - Foto: ANP

Dierenactivisten hebben zondagavond laat een slachthuis in Apeldoorn bezet.

Volgens de politie blokkeerden zo’n 84 actievoerders het gebouw van kalfsvleesproducent Ekro. Een deel van hen had zich vastgeketend. Agenten en de mobiele eenheid hebben de activisten van de groep, die zich Sluit Vion noemt, aangehouden. “De mensen zijn een voor een losgemaakt en naar het politiebureau gebracht met behulp van twee bussen”, aldus de politie.

De betogers eisten sluiting van alle slachthuizen en streven naar “een overschakeling op een op planten gebaseerd voedselsysteem”. Een woordvoerder van het Nederlandse familiebedrijf VanDrie Group, waar de slachterij onder valt, noemt de actie “ongehoord, onbeschoft en totaal misdadig”. “De activisten hadden zich in productieruimten vastgeketend. Door adequaat politieoptreden zijn in de vroege ochtend alle activisten ordentelijk uit het bedrijf verwijderd en gearresteerd”, aldus het vleesbedrijf in een eigen verklaring. Ekro heeft aangifte gedaan.

Animal Rights

Het slachthuis van Ekro is volgens Animal Rights de afgelopen jaren internationaal in opspraak geraakt wegens “hard dierenleed in verschillende slachthuizen in België en Nederland”. De stichting Animal Rights zegt niet betrokken te zijn bij de bezettingsactie in Apeldoorn en geen banden te onderhouden met Sluit Vion.

Wel heeft de stichting gereageerd op de actie die grotendeels in de nacht van zondag op maandag plaatsvond. “De VanDrie Group wil de activisten voor de rechter dagen en doet aangifte tegen alle 82 activisten. Aangifte doen tegen activisten en de schade op hen persoonlijk gaan verhalen is een poging om hen het zwijgen op te leggen, maar acties voor de dieren zullen blijven doorgaan in welke vorm van ook.”

Actiegroep Sluit Vion roept in een verklaring het Europees Parlement en alle regeringen in de EU op om dieren in hun grondwet een fundamenteel recht op integriteit en vrijheid toe te kennen. De actiegroep zegt de krachten te hebben gebundeld met geestverwanten in Frankrijk, Italië, Spanje, Finland en Duitsland.

Beheer
WP Admin