Doorgaan naar artikel

Bezwaren tegen Ierse kaasfabriek A-ware en Glanbia

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
A-Ware en Glanbia willen begin 2021 starten met de bouw van de fabriek voor ‘Nederlandse’ kaas en die in 2022 in gebruik nemen. - Foto: Canva/leezsnow

A-Ware en Glanbia willen begin 2021 starten met de bouw van de fabriek voor ‘Nederlandse’ kaas en die in 2022 in gebruik nemen. - Foto: Canva/leezsnow

Een Ierse natuurorganisatie strijd tegen de bouw van een kaasfabriek van Royal A-Ware en Glanbia en noemt de fabriek ‘export van vervuiling’.

De bouw van een gezamenlijke kaasfabriek van zuivelverwerkers Royal A-Ware en het Ierse Glanbia in Belview loopt flinke vertraging op door bezwaren die de Ierse natuurorganisatie An Taisce heeft ingediend tegen de bouwvergunning. An Taisce beschuldigt Nederlandse zuivelbedrijven ervan ‘vervuiling te exporteren nu ze in eigen land steeds meer tegen restricties aanlopen’.

Rechtszaak volgt in februari 2021

An Taisce heeft van het Ierse Hooggerechtshof toestemming gekregen om een rechtszaak te voeren tegen de bouwvergunning die door de regio Kilkenny is verleend. “An Taisce heeft voldoende argumenten ingebracht om te kunnen betogen dat de vergunning ongeldig is”, aldus het Hof.

Dat houdt op 2 februari een volgende zitting maar niet bekend is hoe lang de procedure zal gaan duren. “Rechtszaken zijn ernstig vertraagd door de coronacrisis, onze eerste hoorzitting vond ook al veel later plaats,” aldus Ian Lumley, hoofd juridische zaken bij An Taisce.

A-Ware en Glanbia waren van plan begin volgend jaar te starten met de bouw van de fabriek voor ‘Nederlandse’ kaas en die dan in 2022 in gebruik te nemen.

Milieugevolgen van productie 450 miljoen kilo melk

De Ierse organisatie stelt dat bij de vergunning geen rekening is gehouden met de vervuiling en andere gevolgen voor het milieu van de productie van de extra 450 miljoen liter melk die de fabriek jaarlijks zou gaan verwerken. “Dat had in de besluiten meegenomen moeten worden, met name waar het gaat om de emissie van ammonia en broeikasgassen en de te verwachten verslechtering van de waterkwaliteit.” De fabriek in Belview in Zuid-Ierland zou alleen al voor een toename met 2,5% van de totale Ierse ammoniakuitstoot leiden, berekent de organisatie.

“Nederlandse zuivelbedrijven die kampen met juridische beperkingen door de buitensporige gevolgen van vervuiling in Nederland lijken nu te kijken naar landen met meer lakse regelgeving en krachtiger politieke agrarische lobbygroepen. Dit stelt hen in staat de intensivering van de zuivelproductie in Ierland mogelijk te maken”, schrijft An Taisce in een felle verklaring.

‘Vorm van vervuiling-dumping’

Lumley voegt daar aan toe: “Het tart elke verbeelding dat vergunning is verleend voor een fabriek die bedoeld is om de strikte milieuregels in Nederland te omzeilen maar die ons hier in Ierland verder weg brengt van de EU-limieten voor emissies en waterkwaliteit. Het is bijna onvermijdelijk dat dit besluit zal leiden tot handhavingsacties en boetes van de Europese Commissie.”

Emeritus professor John Sweeney, een bekend klimaatstrijder in Ierland, gaat nog een stap verder: “Dit is een vorm van vervuiling-dumping. Ze verplaatsen een bedrijf dat wordt ontmoedigd onder de Nederlandse milieuregels en leggen de last in de vorm van boetes en de kosten voor waterbehandeling neer bij de Ierse belastingbetaler.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin