Biden wil graansilo’s aan grens Oekraïne voor graanexport

15-06 | |
De Amerikaanse president Joe Biden. - Foto: ANP
De Amerikaanse president Joe Biden. - Foto: ANP

Tijdelijke graansilo’s moeten het mogelijk maken 20 miljoen ton graan uit Oekraïne te kunnen exporteren, om zo voedselprijzen te verlagen.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dinsdag dat er langs de grens met Oekraïne tijdelijke graansilo’s zullen worden gebouwd. De silo’s zijn nodig om meer graan te exporteren en een groeiende wereldwijde voedselcrisis aan te pakken. “Ik werk nauw samen met onze Europese partners om 20 miljoen ton graan in Oekraïne op de markt te krijgen om de voedselprijzen te verlagen”, zei Biden.

Graantransporten tot stilstand gekomen

Sinds de Russische invasie en de blokkade van Oekraïense havens aan de Zwarte Zee zijn de graantransporten tot stilstand gekomen en zit meer dan 20 miljoen ton vast in silo‘s. Oekraïne zegt dat het niet genoeg silo’s heeft voor de opslag van een nieuwe oogst.

Biden zei dat Washington met Europese bondgenoten een plan aan het ontwikkelen is om graan per spoor te vervoeren. De spoorbreedtes zijn in Oekraïne echter anders dan elders in Europa, waardoor het graan moet worden overgebracht naar andersoortige treinen aan de grens. “Dus gaan we silo’s bouwen, tijdelijke silo‘s, aan de grenzen van Oekraïne, ook in Polen”, zei Biden.

Zwarte Zee

Oekraïne noemt Bidens plan “slechts een van de mogelijk nuttige stappen om voedselzekerheid te garanderen. Maar we hebben ook een groene corridor voor onze havens nodig”, zei de stafchef van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, in een online post. Oekraïne heeft steeds gezegd dat vervoer over de Zwarte Zee de beste manier is om de graanexport weer op gang te krijgen.

De VS en hun bondgenoten sluiten die route voorlopig echter uit, zei Biden. “Het (graan) kan er niet uit via de Zwarte Zee, omdat het uit het water wordt geblazen.” Daarmee verwees de president naar de vele zeemijnen die Rusland en Oekraïne sinds het begin van de oorlog hebben gelegd. Zo’n 84 buitenlandse schepen zitten daardoor vast in Oekraïense havens, vaak met graan aan boord.

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN probeert tegelijkertijd een “pakketdeal” te sluiten om de Oekraïense Zwarte Zee-export en de Russische voedsel- en kunstmestexport te hervatten, die volgens Moskou door sancties getroffen is. De VN heeft de gesprekken met Rusland tot dusver als “constructief” omschreven.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer