Biden ziet niet direct af van importheffingen China

02-12-2020 | Laatste update op 15-03 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden is niet direct van plan de importheffingen op Chinese goederen te schrappen.

Voordat hij daar een besluit over neemt, wil hij eerst overleggen met belangrijke bondgenoten in Europa en Azië, en het beleid van de VS ten opzichte van China uitgebreid bekijken. De handelsoorlog tussen de VS en China heeft forse gevolgen gehad, onder andere voor handelsstromen van agrarische producten.

Handelsdeal

Begin dit jaar sloot president Donald Trump een handelsdeal met China. China beloofde meer Amerikaanse goederen te kopen, waaronder miljarden dollars extra aan landbouwproducten. Daarnaast zegde Peking toe patenten beter te beschermen en de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen. De VS zag af van een aangekondigde ronde van nieuwe importheffingen. In 2018 stelden de VS al importheffingen in op ongeveer $ 550 miljard aan goederen die China naar de VS exporteerde.

Pacific

Een van de eerste acties van Trump in 2017 was dat de VS uit het TPP-verdrag stapte. Dat vrijhandelsverdrag omvatte bijna alle grote economieën rond de Grote Oceaan (Pacific) uitgezonderd China. Onlangs was het juist China dat een groot handelsverdrag afsloot waarbij vijftien belangrijke landen in Oost Azië en Oceanië vrijhandelsafspraken hebben gemaakt. Dat omvat ook landen als Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. In dit verdrag is de VS juist geen deelnemer.

Overleg met bondgenoten

“Ik ga geen onmiddellijke besluiten nemen, en dat geldt ook voor de heffingen”, zei Biden tegen de New York Times. “De beste strategie voor China, is er een die al onze bondgenoten op één lijn krijgt. Dat is een grote prioriteit in de eerste weken van mijn presidentschap.”

China benadrukt na de opmerkingen van Biden dat het oplossen van handelsgeschillen met de VS “respect van beide kanten” vereist. “We zijn van mening dat problemen in onze handelsrelatie altijd opgelost moeten worden op basis van wederzijds respect en eerlijk overleg”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Mede-auteur: Wim Esselink

Wat zijn de voor- en nadelen van handelsverdragen voor agrifood? En welke verdragen zijn er? Lees meer over handel op deze themapagina

ANP Algemeen Nederlands PersbureauBeheer