Bierbostel nu gunstiger geprijsd

26-02-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Een ruimere beschikbaarheid van bierbostel zorgt voor een daling van de prijs.

Bierbostel zakt deze week met € 0,10 per procent droge stof in prijs, ofwel zo’n € 2,00 per ton. Bostel rekent daardoor weer gunstiger ten opzichte van de voederwaardeprijs. Er is een goede aanvoer vanuit de brouwerijen, die flink produceren. Ze hebben veel bier verkocht de afgelopen week. Daarnaast bereidt men zich voor op een zomer met veel (sport-) evenementen.

Schade door muizenvraat

De betere beschikbaarheid van bostel komt goed uit. Er zijn melkveehouders die voor de eigen ruwvoerproductie veel tot zeer veel schade (gaan) ondervinden van muizenvraat. Ze moeten nu eigenlijk extra voorraad gaan aanleggen en iets meer bijvoeren. Goede graskuil is niet eenvoudig verkrijgbaar. Goede mais was al schaars. De stemming is niettemin nog afwachtend. Het duurt nog weken voor er meer duidelijk zal zijn over wat het voorjaar aan gras kan brengen.

Stoomschillen in prijs omlaag

De prijs van aardappelstoomschillen is inmiddels ook gezakt, bij een enkele leveranciers met tussenstapjes. De verlaging past bij de normale gang van zaken in het aardappelseizoen. Naarmate de tijd vordert, moeten verwerkers de aardappelen wat dikker schillen. Voor het overige geldt dat de verwerking dit seizoen wel iets meer aardappelen verbruikt, maar niet buitengewoon veel extra produceert.

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocus2.appspot.com/5e564c79d3e86″></iframe>

De aanvoer van andere restproducten is matig. Aardappelsnippers blijven beperkt beschikbaar, vooral de betere kwaliteiten. De aardappelproducten buiten de stoomschillen houden hun prijs. De aanvoer van aardappelvezels neemt aanzienlijk af, nu een van de fabrieken van Avebe stopt. Voor de boeren met doorvoercontract is voor maart en april alles geplaatst. Wie geen aardappelvezels kan krijgen, heeft als alternatief erwtenvezels.

Prijs tarwegistconcentraat omhoog

Tarwegistconcentraat is geleidelijk duurder geworden, de doorgevoerde prijswijzigingen blijven vooralsnog beperkt tot € 0,10 per ton per procent droge stof.

Prognose: prijzen gelijk.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer