Doorgaan naar artikel

Bierbostel zakt in prijs

Een shovel schept vochtrijk mengvoer, waaronder bierbostel, in een voermengwagen. - Foto: Jan Willem Schouten

Een shovel schept vochtrijk mengvoer, waaronder bierbostel, in een voermengwagen. - Foto: Jan Willem Schouten

De veevoermaatregel is van tafel. Dat is goed nieuws, maar ook weer een uitdaging voor boeren die al bezig waren met ruwvoerposities en wintervoer in combinatie met eiwitaanvulling uit bijvoorbeeld bierbostel.

Nu is de situatie totaal anders; veehouders hoeven eiwitgehaltes in krachtvoer niet aan te passen. Bierbostel is opeens veel minder interessant geworden. Er zijn voldoende bijproducten die wat prijs betreft gunstiger in de markt staan. Bierbostel is daardoor met 10 cent gedaald, de prijs varieert van € 2,40 tot € 2,60 per procent droge stof.

Prijsvoordeel met doorvoercontract

De verwerking van zetmeelaardappelen begint op stoom te komen. Aardappelpersvezels zijn met € 34 per ton gunstig geprijsd, extra prijsvoordeel is er te halen met een doorvoercontract. Oude oogst voeraardappelen lijkt vrijwel opgeruimd. Uit de fritesverwerking blijft de stroom bijproducten nog achter door de nieuwe aardappeloogst.

Maisoogst komt eraan

Veel boeren richten zich nu eerst op de mais en de oogst ervan. De eerste percelen zijn gehakseld, hiervan zijn de hoeveelheden en kwaliteit wisselend. Veel richten zich eerst hier op, om vervolgens het plaatje voor de winter opnieuw te bekijken.

Stro lastiger te kopen

De handel op de stromarkt verloopt stroef. Het stro is binnengereden bij akkerbouwers, maar komt er niet direct weer uit. Handelaren hebben moeite om stro op de wagen te krijgen naar afnemers. Prijzen van stro zijn hierdoor moeizaam op dit niveau te houden.

Prognose: prijzen bijproducten gelijk, stro gelijk tot duurder.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin