Bierbostel zakt in prijs

05-02-2020 | |
Bij bierbostel loont het momenteel om te shoppen. - Foto: Mark Pasveer
Bij bierbostel loont het momenteel om te shoppen. - Foto: Mark Pasveer

Bierbostel blijft een heikel punt. Er komt wat beweging in de prijs, maar niet bij iedere aanbieder.

De marktsituatie van bierbostel heeft 2 kanten. Terugval (tijdelijk) in de productie bij een grote brouwerij drukt de aanvoer van bierbostel. Tijdens de carnavalsweek zal in het Zuiden minder bostel worden afgeleverd door de brouwerijen daar. Dat alles is echter een tijdelijke zaak, in principe neemt de aanvoer van bostel nu toe. Een enkele leverancier verlaagt nu de prijs.

Shoppen loont

Shoppen is de moeite waard, de marktprijs van bostel staat immers al een tijd stevig, dat wil zeggen: boven de voederwaardeprijs. In de melkveehouderij is daardoor de vraag wel iets afgenomen, overigens ook vanwege overgang her en der op kuilvoer met wat hoger eiwitgehalte.

Het aanbod stoomschillen is momenteel goed in balans met de vraag. De prijs is aan de stevige kant. Aardappelsnippers blijven beperkt leverbaar. De prijzen van beide zijn ongewijzigd. Voeraardappelen zijn sinds half januari weer beschikbaar, zij het nog steeds krap en eveneens vrij prijzig. De telersprijs staat op € 25 tot € 40 per ton.

Aardappelen goed geprijsd

Dat is in overeenstemming met de algehele stemming aan het aardappelfront. De situatie is daar niet zo nijpend als vorig oogstjaar, maar de aardappelen zijn goed geprijsd en de verwerker blijft heel zuinig omspringen met de grondstof.

Corngold is in prijs verhoogd, met € 0,15 per ton per procent droge stof. Het product is overigens niet voldoende beschikbaar wegens productieproblemen in Nederland.

Rustige handel in hooi en stro

De handel in hooi en stro is rustig, maar loopt wat vlotter dan begin van het jaar. Het valt op dat er wel meer halve vrachten worden besteld. Het is relatief zacht weer. Bovendien zijn de prijzen tot dusver gunstig geweest. Daardoor heeft het geloond om niet af te wachten tot de prijzen verder dalen in het voorjaar, maar gewoon de bestaande voorraad op peil te houden.

Mais wordt duurder

De mais wordt iets duurder. De vraag naar ingekuilde snijmais is bij de voerhandel niet groot en als er wordt geïnformeerd, gaat het om extreem goed product. Zoals bekend is de beschikbaarheid van snijmais dit seizoen echter maar matig, zeker als het gaat om goede kwaliteit. Van de vorige, nog schralere oogst is niets meer over.

Vanwege dit gegeven is er meer directe handel van boer tot boer. Dat scheelt immers in de kosten. Een ander kostendetail: Duynie heeft deze week de slurfkosten gewijzigd, deze zijn met € 0,50 per ton verhoogd naar € 8,00.

Prognose: druk op bostelprijs.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer