Skip to content

Bietenpulp bruikbaar voor (vaat)was en leer

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Bietenpulp bij Suikerunie in Dinteloord. Bietenpulp is relatief duur, waardoor de prijs van A-brok blijft stijgen. - Foto: Koos Groenewold

Bietenpulp bij Suikerunie in Dinteloord. Bietenpulp is relatief duur, waardoor de prijs van A-brok blijft stijgen. - Foto: Koos Groenewold

Pectines uit suikerbietenpulp blijken een geschikt biobased ingrediënt voor (vaat)wasmiddelen en voor de productie van leer. Dat wijst onderzoek uit van Wageningen Food & Biobased Research samen met Cosun, Dalli de Klok en Smit & Zoon.

Op basis van deze resultaten willen wasproductenbedrijf Dalli de Klok en grondstoffenproducent Smith & Zoon de bietenpulp gaan toepassen. Dit omdat het vervangen van ingrediënten op basis van aardolie bijdraagt aan verduurzaming van de chemische industrie. Het leidt tot minder CO2-uitstoot door productie en minder niet-afbreekbare en toxische stoffen.

Cosun heeft plannen voor nieuwe proeffabriek

Cosun heeft naar aanleiding van het onderzoek plannen voor een nieuwe proeffabriek. “Dit is duidelijk een win-winsituatie”, zegt Harry Raaijmakers, verantwoordelijk voor chemische competentie bij Cosun Research&Development. “Wij verwerken onze reststroom bietenpulp zo hoogwaardig mogelijk en de chemische industrie heeft een duurzame oplossing.”

Eerder onderzocht suikerbietenverwerker Cosun de mogelijkheden voor toepassing van bietenpulp in wasmiddelen, personal-careproducten, verven en coatings, composietmaterialen en hoogwaardige plastics.

Volume en potentie product onderbouwen

Raaijmakers: “We willen investeren in een proeffabriek, dat voorstel ligt op tafel. Dit doen we alleen als er voldoende onderbouwing is voor volume en potentie van het product. En zulke besluiten vergen een goede onderbouwing van de businesscase. Dit project oogt interessant genoeg om daarmee verder te gaan.”

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin