Biggen blijven aan de prijs

08-01-2020 | |
Foto: Ronald Hissink - Foto: RONALD HISSINK
Foto: Ronald Hissink

Na een paar rustige weken rond de feestdagen komt de biggenmarkt weer op gang.

Met het wegvallen van stoppers in vooral de mesterij, zou een overschot aan biggen voor de hand liggen. Echter, de gevolgen van de extreme hitte van afgelopen zomer drukken het biggenaanbod. Aan de andere kant blijven vleesvarkensbedrijven die wel doorgaan volop biggen vragen door de goede marktvooruitzichten. Vraag en aanbod zijn daarmee nog altijd goed in evenwicht.

Verlaging biggenprijs beperkt

Ten opzichte van de knieval die de varkensprijs voor kerst en deze week maakt, is de verlaging van de biggenprijs beperkt. DCA verlaagt zijn BestPigletPrice met € 1 naar € 62,50 per big. Vion maakt een wat grotere stap omlaag met zijn biggennotering. Die gaat van € 72,50 naar € 70,50 (€ 64,68 exclusief btw).

Vaste koppelingen lopen door

Boeren leggen onverstoord op. Vaste koppelingen lopen volgens handelaren vlot door. En ook op de vrije markt vindt de nodige handel plaats. Handelaren noemen het opvallend en een teken aan de wand dat de export naar Spanje de hele winter bleef doorlopen. Dit echter niet tegen elke prijs. Waar Spanjaarden een week of drie geleden nog grif € 90 per big betaalden, ligt het huidige niveau van de biedingen rond de € 80 per big.

VEZG-prijs

De Duitse VEZG-prijs blijft deze week opnieuw staan op € 71 en lijkt geen krimp te willen geven. Handelaren verwachten dat daar volgende week verandering in gaat komen nu de Duitse slachterijen 9 cent minder gaan betalen. Ze vernemen al dat de animo om op te leggen onder Duitse vleesvarkenshouders afneemt, en daaraan draagt een prijsverlaging dan niet ten positieve bij.

Op de Nederlandse markt zal dit door de goede inlandse vraag en toenemende vraag uit Zuid-Europa meer dan voldoende gecompenseerd worden. Biggen blijven aan de prijs.

Prognose: stabiel tot licht dalend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer