Biggen prijshoudend bij ruimer aanbod

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

In navolging van de varkensmarkt is ook de biggenmarkt in rustig vaarwater beland.

Er is nog altijd vraag naar biggen, maar de hype is voorbij. De afgelopen tijd was Spanje de grote kartrekker. Maar nu Pasen voorbij is, is die vraag over zijn hoogtepunt heen. Waar handelaren twee weken geleden nog tot € 85 per big geboden werd door importeurs, liggen de biedingen nu € 14 tot € 15 lager. Niet alleen op de spotmarkt ver van huis zijn de Spanjaarden minder gretig, ook in eigen land laten ze de teugels wat vieren. In Zamora daalt de notering deze week van € 80 naar € 79 per big.

Duitsland worstelt met afzet

In Duitsland worstelt de varkensmarkt met de afzet na het gestegen prijsniveau en zijn er zorgen over corona in slachterijen en varkenspest die geleidelijk aan verder naar het westen komt. Doordat de glorie eraf is, wordt minder snel opgelegd en komt er ook minder vraag naar biggen uit ons land.

Minder drang om te kopen

Inlands gebeurt hetzelfde: doordat de biggenprijs is afgevlakt, is bij vleesvarkens de drang om te kopen lager. Daardoor zijn er al snel voldoende. En van de andere kant begint het aanbod nu toe te nemen. Niet alleen uit de kraamafdelingen, maar ook uit de biggenafdelingen komen nu grotere tomen beschikbaar. Dat is ter merken aan de gewichten van de biggen. Nadat de gewichten van de biggen de laatste tijd daalden, beginnen ze nu weer te stijgen.

Prijshoudende noteringen

Evengoed is de afzet voldoende voor prijshoudende noteringen. De DCA BestPigletPrice maakt deze week een pas op de plaats op € 52,50 per big. En ook Vion laat zijn biggennotering ongemoeid. Die blijft staan op € 58,50 per big, wat overeenkomt met € 53,67 per big exclusief btw. Voor de komende weken wordt voortzetting van het vlakke prijsbeeld verwacht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.