Biggen uiterst goed gevraagd

26-02-2020 | |
Nederland nam volgens het overzicht van Danske Svineproducenter slechts 400 biggen af. Foto: Ton Kastermans
Nederland nam volgens het overzicht van Danske Svineproducenter slechts 400 biggen af. Foto: Ton Kastermans

Het is deze dagen vechten om de biggen, zo lijkt het. Noteringen in Nederland schieten met euro’s tegelijk omhoog.

Zowel varkenshandel Van den Eijnden als Vion zetten deze week hun biggennotering € 4 boven die van de voorgaande week. Het aanbod is dan ook krap, getuige de zeer vaste Duitse biggenmarkt. Voor Nederland is dat in sterke mate een seizoensaangelegenheid, na de warme zomer. In de omliggende landen heeft het ook nog eens met teruggevallen eigen productie te maken.

Uitzonderingspositie

De fokzeugenbestanden in Nederland zijn in 2019 wel toegenomen volgens cijfers van Eurostat, met ruim 8%. Daarmee neemt Nederland in het westen van Europa een uitzonderingspositie in. Vanwege de goede vraag in eigen land, met navenant hoge noteringen, blijft de biggenexport in 2020 tot dusver achter bij die van de eerste twee maanden van vorig jaar. Wat resteert na de plaatsing in eigen land, gaat vooral naar Duitsland en Spanje.

Matiger Deens aanbod

In Duitsland moet men in de varkenshouderij tot zijn leedwezen ook constateren dat het Deense aanbod wat matiger is. In dat opzicht is het ook verklaarbaar dat dit jaar de uitvoer van Nederlandse biggen naar Polen weer wat is gegroeid. Het zijn geen enorme aantallen, maar gemiddeld toch zo’n 300 stuks per week. In Spanje, dat aan de markt is voor Nederlandse biggen, stokt de biggenprijs, zij het op hoog niveau.

Prognose: prijs stijgt.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer