Biggenexport lijdt zwaar onder AVP in Duitsland

De onzekerheid onder varkenshouders is groot na de vondst van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland. De Duitse overheden proberen nu te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. In de handel staat het terugwinnen van het marktvertrouwen onder boeren centraal door prijsverlagingen van biggen.

De biggenexport en de -afzet in het algemeen gaan momenteel uitermate moeizaam. Het gevolg is dat ook biggen blijven liggen bij de vermeerderaars, vertelt Benny ten Thije, vicevoorzitter van de sectorcommissie varkenshandel van Vee&Logistiek.

Volle stallen en afwachtende mesters

In Duitsland zit een deel van de vleesvarkensstallen nog vol. De slachterijen daar kunnen het varkensaanbod niet aan. Als een Duitse handelaar toch een plekje weet te vinden voor deze varkens, claimt hij tevens de vrijgekomen stal voor biggen uit zijn eigen netwerk. De Nederlandse exporteur heeft het nakijken.

Er zijn ook Duitse vleesvarkenshouders die de kat uit te boom kijken en pas weer biggen opleggen zodra de markt zich hervonden heeft, of tegen bodemprijzen. In tegenstelling tot een half jaar geleden is de biggenmarkt nu een kopersmarkt.

Nivelleringen van prijzen

De Nederlandse koppels biggen voor de Duitse markt concurreren nu met koppels voor de binnenlandse markt en daar waar plek is met koppels voor België en Spanje. Het prijsverschil is ook nog eens gering. De DCA-beursprijs staat op € 26 per big. De Duitse Nord-West-notering is € 12 gezakt tot € 27 per big.

Denen lopen ook vast met exportbiggen

De Denen zitten in hetzelfde schuitje als de Nederlandse vermeerderaars. Ook zij bellen stad en land af om hun exportbiggen kwijt te raken, wekelijks zo’n 275.000 dieren.

Jens Kongensholm van het Deense exportbedrijf SPF vertelt dat de onzekerheid onder de Duitse vleesvarkenshouders enorm is. Ondanks dat de Denen hun biggennoteringen sterk verlaagden, raken ze ook niet alle biggen kwijt. De notering voor PRRS-onverdachte biggen van 30 kilo is € 12 gezakt, tot € 34 per big. Voor PRRS-positieve biggen noteert Denemarken € 32 per dier, een tientje minder dan vorige week.

De Deense marktexpert Markus Fiebelkorn houdt er sterk rekening mee dat op middellange termijn meer biggen in Denemarken blijven of voor export naar Oost-Europa gaan, als de Duitse varkensprijs niet snel herstelt van de AVP-schok.

Vindersloon voor wild zwijn

In Duitsland is inmiddels alles erop gericht om verdere verspreiding van het AVP-virus te voorkomen. De regering van de deelstaat Brandenburg betaalt € 150 voor het melden van een dood zwijn in de besmette zone. In het toezichts- en buffergebied is de vergoeding € 100 per dood gevonden of verongelukt wild zwijn. Het testen van zoveel mogelijk zwijnenkadavers op AVP is belangrijk om de ziekte snel onder controle te krijgen, aldus de regering van de deelstaat Brandenburg. Het besmette gebied heeft een diameter van drie kilometer en is alleen toegankelijk voor bevoegde personen.

Lees meer artikelen over Afrikaanse varkenspest

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.