Doorgaan naar artikel

Biggenexport verloopt zeer moeizaam

Biggen laden voor export naar Spanje. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Biggen laden voor export naar Spanje. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

De biggenhandel loopt steeds stroever. Grotere koppels zijn nog aan de man te brengen, maar kleinere blijven staan.

Waar Spaanse kooplieden tot voor kort gretig de knip trokken om biggen te bemachtigen, is de motivatie nu een stuk bedaard. Exporten naar Zuid- en Oost-Europa gaan door de coronamaatregelen zeer moeizaam. Er wordt op de vrije markt nog € 80 tot € 85 per big geboden. Dat is ruim € 20 lager dan een paar weken geleden.

Duitsland vraagt biggen

Binnenlands loopt de afzet nog wel door. Al is ook daar de haast om biggen te bestellen na het afleveren van de slachtvarkens duidelijk minder groot. Naast een goede vraag uit Duitsland zien handelaren ook inlandse kopers terug op de markt, die bij de topprijzen van afgelopen weken waren afgehaakt. Vaste koppelingen lopen daarbij vaak zonder morren door, maar er zijn volgens handelaren ook voldoende gevallen waarbij wordt doorgeschoven. Een weekje wachten levert nu immers direct geld op.

Vroege notering van Vion

Vion maakte ook deze week zijn notering al vroeg bekend om duidelijkheid over de koers te scheppen. Die koers is dalend, maar wel minder hard dan de sterke correctie met -9 vorige week. Deze week daalt de prijs met € 5 per big, waarmee de Vion-notering uitkomt op € 74,50 (€ 68,35 exclusief btw) per big.

Ook de DCA BestPigletPrice zet de dalende lijn voort. Deze week komt de notering € 4,50 lager uit op € 64,50 per big. De Duitse Vereinigungspreis gaat € 3,50 terug en komt daarmee op € 76 per big.

Prijsdruk varkensmarkt houdt prijsdruk biggen in stand

Het verdere verloop van de biggenmarkt zal sterk afhangen van de richting die de varkensmarkt kiest. Zolang daar prijsdruk heerst, blijft ook de prijsdruk bij de biggen in stand. Maar als de veranderende stemming doorzet, zal dat de vraag naar biggen ten goede komen.

Prognose: licht dalend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin