Biggenfokker betaalt de rekening

28-09 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De verlaging van de Duitse varkensprijs dreunt na op de biggenmarkt. De stemming hangt tussen ontdaan en moedeloos.

De export van biggen lag al nagenoeg stil. Hoewel de notering in Zamora deze week nog € 2 per big oploopt, horen Nederlandse handelaren van Spaanse kopers allerlei excuses, van veterinaire controle tot stallen die niet klaar zijn, waarom ze juist geen biggen kunnen ontvangen.

Een ander argument dat wordt aangevoerd is dat ook de Spaanse varkensprijs onder druk komt en dat ze daarom bij aankoop op safe spelen. Biggen waarvoor een ticket naar Spanje te bemachtigen is, brengen daardoor niet meer dan € 48 tot € 50 op, en dat is inclusief btw. En toegegeven: bij die biggenprijs en € 100 voer en € 30 voor uitval, stal en arbeid moet een varkens in januari ook minimaal € 1,85 per kilo opbrengen om uit de kosten te komen. En een garantie daarop is er allerminst.

Geen alternatieven

Het lastige aan de positie van de Nederlandse vermeerderaar daarbij is dat er momenteel geen alternatieven zijn. Er is elders ook bijna nergens een stalplek te vinden. Geluk daarbij is dat het aantal biggen dat over is beperkt is. Vraag en aanbod zitten qua volume dicht bij elkaar. Maar wie een koppel over heeft, heeft ook direct hoofdbrekens.

Hoewel de biggenprijs deze week onveranderd voortkabbelt, zorgt de Duitse prijsval voor een bedrukte stemming. De verwachting is dat de Duitse biggenprijs volgende week ook een flinke veer moet laten. En dat de Nederlandse noteringen daar dan weer op gaan reageren.

Gebrek aan perspectief

Maar het is bovenal het gebrek aan perspectief op langere termijn dat moedeloos maakt. Vermeerderaars die op de Duitse prijs verkochten konden op het laatst wat verdienen. Wie op Nederlandse noteringen wordt afgerekend zit al anderhalf jaar onder het nulpunt te werken. Vorig jaar was TVL een vangnet, maar nu zit de vermeerderaar vol in de wind.

Het is daarbij vooral de grootte van de stap die als een mokerslag voelt. Doordat het niet met 1 of 2 cent gaat, maar direct met dubbele cijfers gaat het volgens handelaren direct om veel geld. De varkensprijs staat hoog, maar de biggenprijs nog totaal niet. Door de prijsval bij de varkens, is de hoop op herstel van de biggenprijs compleet weggeslagen.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer