Biggenhandel begint weer te vlotten

29-07-2020 | |
Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De biggenmarkt begint weer in haar normale doen te komen. Het aanbod is niet overweldigend groot en de vraag is er wel.

De biggenhandel loopt daardoor vlot door. Vooral de grotere koppels zijn goed te plaatsen. Verzamelkoppels, zeker met beren en gelten, zitten in een lastiger parket. Export is dan eigenlijk de enige bestemming voor koppels onder de driehonderd stuks. En hoewel ook in Polen en Spanje de noteringen stabiel blijven, is dat prijsmatig toch een stap lager.

Opleggen kan al snel uit

Er zijn nog wel zware biggen bij, maar over de hele linie loopt het dus een stuk beter dan een week of twee à drie geleden. Vooral vleesvarkenshouders met all inn- all outstallen die toen een afwachtende houding hadden, leggen nu vlot weer op als stallen leeg komen. Maar ook andere mesters wachten niet meer af. Daar zijn twee redenen voor: ten eerste zijn de biggen niet duur. Voor de huidige prijzen kan opleggen al snel uit. En ten tweede zijn de biggen die nu worden opgelegd eind november slachtrijp. In normale jaren is dat de tijd dat de markt goed is. Dat vergroot het vertrouwen en remt de afwachtende houding.

Duitse notering

Ook op de Duitse markt, die drie weken geleden nog totaal op slot zat, vinden Nederlandse biggen hun weg weer. De Duitse notering heeft met € 39 per big een nieuw prijsevenwicht gevonden.

Biggenhandel voor onveranderde prijzen in Nederland

Ook in ons land vindt de biggenhandel voor onveranderde prijzen plaats. De DCA BestPigletPrice blijft staan op € 30 en ook Vion houdt zijn notering vlak op € 28 (€ 25,69 ex btw) per big.

Exportbiggen profiteren wel van de betere stemming. Vorige week werd nog geen € 30 per stuk geboden en kregen de Spaanse importeurs er onvoldoende bij elkaar. Inmiddels wordt er tussen € 35 en 37 per stuk geboden.

Handelaren verwachten dat de opleving van nu nog niet direct de biggenprijs gaat stuwen. Biggen die over drie weken worden geleverd, hebben het voordeel van levering voor kerst niet meer. Daarom is er tussen half augustus en half september traditioneel meer prijsdruk. Voortzetten van de stabiele lijn ligt daarmee meer voor de hand.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer