Biggenhandel houdt niet over

25-08 | |
Exportbestemmingen laten het afweten, veel biggen blijven in Nederland. - Foto: Ronald Hissink
Exportbestemmingen laten het afweten, veel biggen blijven in Nederland. - Foto: Ronald Hissink

De biggenprijs stijgt voor de tweede opeenvolgende week.

Net als vorige week boekt de DCA BestPigletPrice (BPP) € 2 bij, wat de notering op € 45,50 per big brengt. En die prijslijn is ten opzichte van een jaar geleden positief. Toen daalde de biggenprijs in deze tijd van het jaar gestaag. De BPP stond in week 34 in 2021 op slechts € 27 per big. Een nog schrijnender opbrengst dan nu, maar dit jaar zijn ook de kosten gestegen.

Lees verder onder de grafiek

Lauwe vraag naar biggen uit buitenland

Hoewel de prijzen onder invloed van de hogere varkensprijs licht plussen, trekt dat de markt niet los. De biggenhandel loopt niet soepeler. Dit heeft met name met de lauwe vraag uit het buitenland te maken. In Duitsland is er weinig vraag naar uitgangsmateriaal, en ook Spaanse kopers lopen niet warm omdat biggen die ze nu opleggen pas na afloop van het toeristenseizoen slachtrijp zijn. Bovendien wordt de export fysiek gehinderd door de tropische warmte, die het verkrijgen van exportvergunningen in de weg zit.

Lees verder onder de grafiek

Veel biggen blijven in Nederland

Het gevolg is dat veel biggen in eigen land blijven en dat in Nederland veel stallen vol liggen. Biggen zijn met wat zoekwerk wel te plaatsen, maar van een tekort is zeker geen sprake. Het zijn geen omstandigheden waarin de prijs een vlucht gaat nemen. Naar verwachting blijft de biggenmarkt de komende weken voortkabbelen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer