Biggenhandel ligt op zijn gat

Handelaren houden nog wekelijks varkens over en kunnen daardoor ook geen biggen plaatsen.

De biggenhandel blijft slecht. Het leveren van varkens en het brengen van biggen is voor handelaren meer dan ooit aan elkaar gekoppeld. Waar geen varken weg gaat, komt ook geen big in het hok. En de doorstroming op de varkensmarkt gaat nog alles behalve vloeiend. Handelaren houden nog wekelijks varkens over en kunnen daardoor ook geen biggen plaatsen.

Export geen alternatief meer

Export is ook geen waarlijk alternatief meer. De kooplust uit Spanje neemt af en in Duitsland is er door volle stallen, maar ook ongerustheid over AVP minder haast om op te leggen. Bovendien is er op de Duitse markt steeds meer concurrentie van Deense biggen en aanbod van Duitse vermeerderaars die ook in de wachtrij staan voor plekken in de meststallen. € 18 tot € 20 inclusief btw, zijn de bedragen die genoemd worden voor exportbiggen.

Duitse biggenprijs

Opvallend is dat de Duitse biggenprijs ook deze week nog strak op € 27 genoteerd wordt. Handelaren weten echter dat er van koppel tot koppel over onderhandeld wordt en dat toeslagen daarbij zijn veranderd in afslagen op de basisprijs. Maar de verwachting is dat ook het zichtbare deel van de notering komende week wel zal gaan zakken nu de varkensprijs in Duitsland toegeeft.

Biggennoteringen in Nederland weer onderuit

Waar in ons land normaal de biggenprijs vanaf week 45 oploopt, is daarvan dit jaar totaal geen sprake. Net als een aantal weken geleden zeggen handelaren dat verder verlagen geen zin heeft, en toch gaan de noteringen ook deze week opnieuw onderuit. Wel minder hard dan vorige week. Toen liet DCA zijn BestPigletPrice € 1,50 zakken. Deze week is dat € 0,50. De notering komt daarmee op € 21,50 per big. Vion verlaagt € 0,50 naar € 16 per big (€ 14,68 excl. btw).

De prijsstijging in eerdere jaren in deze periode werd veroorzaakt door afnemend aanbod. Dat lijkt er ook nu wel te zijn. Handelaren zeggen dat de aantallen die in opfok liggen minder zijn, maar ook dat zijn er nog altijd ruim voldoende voor het aantal plekken dat vrijkomt. Door het grote overschot op de markt, is dat effect nu gewoon niet merkbaar.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.