Biggenhandel loopt vlotter

09-12-2020 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

De stemming op de biggenmarkt verbetert. De handel loopt vlotter doordat het aanbod wat af begint te nemen en de vraag zeker niet minder wordt.

De handel in slachtbiggen floreert deze weken volop. Dat geeft verlichting aan de onderkant van de markt. Ook de vraag uit Spanje naar gewone biggen is beter dan een aantal weken geleden. Dat maakt dat de bodemprijzen van de biggen in ieder geval niet meer op of onder de € 20 per big liggen. Voor exportbiggen wordt nu € 22 tot € 23 betaald. Dat is de prijs per big inclusief btw en op de verzamelplaats geleverd. Daarmee is die minder slecht, maar nog altijd onder kostprijsniveau.

Export naar China

Voor de export naar China is het zaak dat dieren uit het exporterende land komen. Spaanse slachterijen geven daarom aan de voorkeur te hebben voor Spaanse biggen. Exporteurs merken dat dit argument wordt ingezet om de prijs te drukken, maar dat het volumematig nog geen invloed heeft.

DCA en Vion verhogen

De noteringen reageren op de stemming in de markt. Biggen die nu worden opgelegd, zijn in april slachtrijp. Tegen die tijd heeft de opkoopregeling meer effect op het aanbod. Daarnaast is er de hoop dat corona dan meer beteugeld is en dat de varkensmarkt dan tekenen van herstel laat zien. DCA verhoogt zijn BestPigletPrice met 50 cent naar € 20,50 per big. Vion doet er inclusief btw ook een halve euro bij en komt daarmee op € 14,50 (€ 13,30 ex btw) per big. De Duitse biggenprijs blijft ook deze week onveranderd op € 22 per big.

Van overschot naar tekort

Met het afnemende aanbod van biggen kan de kentering van overschot naar tekort volgens handelaren snel gaan. Zeker als het overschot in werkelijkheid kleiner blijkt dan het ogenschijnlijk lijkt. In de volle markt bieden handelaren koppels op meerdere plekken aan. Daardoor worden dezelfde biggen nog wel eens dubbel meegeteld in het overschot.

De stimulans voor een echte prijsstijging zal uit de varkensmarkt moeten komen. Zolang daar niet meer beweging zit, blijven biggenhandelaren waarschuwen niet te vroeg te juichen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer