Biggenmarkt begint moeizamer te lopen

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Kersen rood, handel dood! Dat geldt volgens handelaren doorgaans voor de biggenmarkt.

Oftewel; dat de biggenprijs terugloopt is normaal in deze tijd van het jaar. Het aanbod is nog altijd goed te overzien en in het binnenland zijn biggen binnen vaste koppelingen goed te plaatsen. Maar toch verandert de markt wel en begint de handel moeizamer te lopen. Het aantal grote koppels dat overschiet groeit en er is weinig vraag naar losse koppels.

Lagere prijzen

Met de sterke prijsval op de Duitse varkensmarkt neemt ook de lust om biggen op te leggen navenant af. En voor de Belgische markt, die al meer dan een jaar de laagste varkensprijs van Europa telt, zijn de Nederlandse biggen te duur. Daarmee blijven de Spanjaarden als belangrijkste klant over en ook die toonden vorige week niet te veel haast om te kopen. Daardoor stijgt het aanbod en staan er deze week lagere prijzen op de borden. De biedingen stoppen nu bij € 55 per big, waar dit drie weken geleden nog € 68 was.

Volgende week grotere daling

De biggennoteringen dalen deze week voorzichtig. De DCA BestPigletPrice gaat € 1 omlaag naar € 48,50 per big. Vion boekte € 1,50 af, wat de biggennotering van het vleesconcern op € 52,50 brengt. Dat komt overeen met € 48,17 per big exclusief btw. De Duitse biggenprijs noteert deze week nog onveranderd op € 53 per big.

Met een varkensmarkt die in de achteruit zit is de verwachting dat de biggenprijs volgende week harder gaat zakken.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer