Biggenmarkt in balans

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De biggenmarkt blijft wat hangen. De vraag naar en het aanbod van biggen zijn in balans.

Dat zorgt voor licht stijgende biggennoteringen. DCA verhoogde zijn BestPigletPrice met € 0,50 naar € 29 per big. Vion rondt de prijsstijging deze week naar beneden af en doet er inclusief btw ook niet meer dan € 0,50 bij. De biggenprijs van het vleesconcern komt daarmee op € 26 (€ 23,85 ex btw) per big.

Duitse prijzen stijgen door

Op de Duitse biggenmarkt zet de prijsstijging door. Voor de tweede opvolgende week verhoogt de VEZG zijn VereinigungsFerkelpreis met € 1. Deze komt daardoor op het ronde getal van € 25 per big.

Export naar Spanje

Over de export van biggen naar Spanje verschillen de meningen. Sommige handelaren merken dat de export naar dat land weer opstart nadat het land vorige week geteisterd werd door winterweer. Dat zorgde toen voor afzeggingen omdat losplaatsen niet bereikbaar waren.

Rustige vraag

Anderen vinden de vraag uit het Zuiden nog erg rustig. De gevolgen van het winterweer zouden ook deze week nog voor een wat lauwe vraag zorgen. Daarbij kan het ook een strategie zijn om even de rem erop te houden. Inkopers geven daarmee aan dat ze vinden dat de biggenprijzen in Noord-Europa naar hun mening hard gestegen zijn.

Varkensprijs beweegt niet

Hoofdreden van het afvlakken van de prijsstijging blijft echter het feit dat de varkensprijs niet beweegt. Daardoor neemt bij vleesvarkenshouders de bereidheid af om meer te betalen voor het uitgangsmateriaal.

Daling aanbod verwacht

Handelaren verwachten dat daar op een gegeven moment niet aan te ontkomen valt. Zij verwachten dat het biggenaanbod verder zal dalen. De lagere aantallen zijn nu vooral het gevolg van seizoensinvloeden. De zomerdip zorgde voor terugkomers en kleinere tomen. Maar de eerste zeugenbedrijven die meededen aan de opkoopregeling staan nu leeg. De invloed van die regeling zal zich naar verwachting de komende tijd verder ontvouwen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.