Biggenmarkt in evenwicht

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Er heerst rust op de biggenmarkt. Vergeleken met een paar weken geleden trekt de export veel minder, waardoor de verhoudingen normaliseren.

Het aanbod neemt toe, maar is kleiner dan vorig jaar om deze tijd doordat de opkoopregeling dieren uit de markt heeft genomen. Daardoor is er geen overschot en verloopt de handel nog steeds vlot. Er blijft dan ook geen big liggen. Ondanks het afgenomen belang van de export vindt elk dier eenvoudig zijn plek.

Gekte biggenmarkt is eraf

Alleen de extreem hoge prijzen, die tot voor kort op de vrije markt werden geboden, zijn eraf. Doordat de varkens met moeite te plaatsen zijn, is de gekheid op de biggenmarkt er ook af. Volgens biggenhandelaren dalen de toeslagen en is de prijs op de vrije markt vergelijkbaar met bedragen die binnen vaste koppelingen worden betaald. Ook dat duidt op een evenwicht tussen vraag en aanbod.

Ervaringen uit het verleden spelen ook mee bij de prijsvorming. Doordat de biggenprijs vorig jaar opliep tot rond de € 100 (ruim € 75 basisprijs en € 25 toeslag) per big, en mesters verlies hebben geleden op die koppels doordat corona en AVP in Duitsland de varkensprijs drukten voordat deze dieren aan de slachthaak hingen, zijn inlandse kopers nu terughoudender. Evengoed worden biggen vlot opgenomen en wordt voorzetting van het vlakke marktbeeld verwacht.

Deze week staan de biggennoteringen op hetzelfde niveau als vorige week. Voor de DCA BestPigletPrice betekent dit dat deze opnieuw op € 52,50 per big staat. De biggenprijs van Vion blijft staan op € 58,50 (€ 53,67 ex btw).

Ook in Duitsland blijft de biggenprijs staan. De Vereinigungs Ferkelpreis houdt stand op € 53 per big. Alleen in Spanje daalt de biggenprijs licht: in Zamora zakt de notering deze week met € 2 naar € 77 per big.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.