Doorgaan naar artikel

Biggenmarkt komt in beweging

Foto: Michel Velderman premium

Foto: Michel Velderman

Het pushen op de biggenmarkt heeft verandering teweeggebracht.

Er komen minder biggen en de biggenhandel loopt vlotter door. Volgens sommige handelaren lopen vaste koppelingen gewoon door, anderen vinden dat koppelingen zelfs beter doordraaien.

Korte klap

Vermeerderaars zien dat het aanbod van biggen niet altijd zo overdadig zal blijven als het lange tijd was. Dat betekent niet alleen dat kopers een korte klap willen maken voor de prijs stijgt, maar meer nog dat de huidige situatie de vleesvarkenshouder laat beseffen dat een goede fokker schaars wordt en dat die wel van grote waarde is als er straks weer meer vraag naar biggen is.

Opbrengst van exportbiggen

De opbrengst van exportbiggen gaat er niet met sprongen op vooruit. Het lukt volgens sommigen om biggen in Spanje te plaatsen, maar niet voor hogere prijzen dan de afgelopen weken. Anderen signaleren dat de Spanjaarden met een prijs van € 23 a € 24 per big toch al beduidend meer betalen dan een tijd geleden. Op het dieptepunt was dat € 15.

Noteringen omhoog

De noteringen hebben een heel geleidelijke weg omhoog gevonden. De Duitse Nord-West-notering volgt deze week de door de VEZG voorspelde prijsverhoging van € 1 per big. De notering stijgt van € 18 naar € 19 per big. In ons land zet DCA de BestPigletPrice voor de tweede opvolgende week met € 0,50 omhoog. Dat brengt de notering op € 21,50 per big. En waar die eerste plus geen navolging kreeg, komt die er deze week wel. Vion verhoogt zijn biggenprijs met € 1 en noteert € 14 per big.

Verdere stijging

Het vliegwiel is in beweging gezet. Als het huidige proces op gang blijft, zal de biggenprijs naar verwachting verder stijgen. Niet met grote sprongen, maar met kleine stappen. Heel geleidelijk. Ook als de varkensmarkt op het huidige prijspeil blijft. En daar zit wel een belangrijke voorwaarde; calamiteiten waardoor de markt verder overvoerd raakt met varkens, of de coronasituatie die een bom legt onder de beschikbare slachtcapaciteit of de afzet van varkensvlees, kunnen alsnog roet in het eten gooien.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin