Biggenmarkt komt los

16-12-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De eerste tekenen van herstel dienen zich aan op de biggenmarkt. En als er wijzigingen zijn, kunnen de ontwikkelingen op de biggenmarkt bovendien snel gaan.

Waar vorige week de stemming wat verbeterde en een aantal biggennoteringen dat onderstreepte met een symbolische stijging van 50 cent, komt er deze week meer geld bij. De DCA BestPigletPrice noteert € 2,50 per big hoger en Vion plust met € 3 naar € 17,50 (€ 16,06 excl. btw) per big.

Opleving komt van twee kanten

De opleving komt van twee kanten. De overdruk in het biggenaanbod neemt af. Dit deels door de stoppersregeling, als ook door seizoensinvloeden. Biggen die nu worden verhandeld, komen uit de tomen van zomerdekkingen. Vanwege hitte zijn die kleiner.

Aan de andere kant is de vraag er wel. Biggen die nu worden opgelegd, zijn eind maart, begin april slachtrijp. Vleesvarkenshouders verwachten dat de corona-invloeden dan kleiner zijn. Bovendien willen ze goedkope biggen inzetten en nu de biggenmarkt lijkt te keren, wacht niemand meer met opleggen. Menig handelaar verwacht dat de prijzen de komende tijd daarom blijven stijgen.

Slachtbiggenmarkt is voorbij

Toch zijn er ook handelaren die twijfelen of de toekomst echt zo rooskleurig is. De kleinere koppels en het ondereind van de markt liepen de afgelopen weken moeiteloos als slachtbig weg. Die categorie is een specialiteit in sommige landen, die opleeft door de kerstvraag. De markt hiervoor zakt na deze week in. Dan zal het van de export naar Spanje afhangen hoe soepel deze dieren hun weg vinden.

Daarnaast is het volgens sommige handelaren ook afhankelijk van hoe de varkensmarkt zich verder ontwikkelt. Als daar prijsdruk blijft bestaan, zal dat de stemming drukken en zal de interesse van vleesvarkenshouders om op te blijven leggen op een gegeven moment dalen.

Weinig extra vraag vanuit Duitsland

Ook handelaren met afzet naar Duitsland merken nog weinig extra vraag. Het blijft duwen om biggen geplaatst te krijgen bij mesters in een land dat naast beperkingen door corona ook kampt met exportbelemmeringen door Afrikaanse varkenspest. Dat is ook terug te zien aan de noteringen. De Duitse biggenprijs beweegt wel deze week, maar leeft veel minder hard op. De Vereinigungs Ferkelpreis stijgt € 1 naar € 23 per big.

Prognose: prijsstijging.

Bekijk meer biggenprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer