Biggenmarkt: koppels met borgen goed te plaatsen

10-06-2020 | |
Foto: Misset
Foto: Misset

Ondanks dat varkens moeizamer dan anders van hun plek komen, loopt de biggenmarkt nog aardig door.

Mesters blijven vertrouwen houden in de markt en blijven vlot opleggen. En ook exportmarkten beginnen meer dieren te vragen. Zo manifesteren Spanje, maar ook Duitsland en Polen zich weer nadrukkelijker als koper op de markt. Voor grote koppels die op de markt komen, is daarmee eenvoudig een plek te vinden. Het biggenaanbod is daarbij niet groot, maar passend bij de vraag.

Nederlandse biggennoteringen volgen Duitse plus

Met die positieve stemming in het achterhoofd volgen de Nederlandse biggennoteringen deze week de plus op de Duitse biggenmarkt van twee weken geleden. DCA verhoogt zijn BestPigletPrice met € 1 naar € 44 per big. Vion doet er inclusief btw € 1,50 bij en komt daarmee op € 45,50 per big (€ 41,74 ex btw). De Duitse VereinigungsFerkelpreis noteert opnieuw stabiel op € 55 per big.

Koppels met beren steeds lastiger te plaatsen

Toch is niet iedereen positief. Sommige handelaren zeggen dat het wel degelijk lastig is om biggen op hun plek te krijgen. Daarbij is er een verschil tussen koppels met beren en koppels met borgen en gelten. Vooral die eerste zijn steeds lastiger te plaatsen. En export kan wel, maar dan moet een handelaar wel € 2,50 per big verlies nemen als hij inkoopt tegen Nederlandse prijzen en de Spaanse importeur niet meer wil geven dan € 55 per big inclusief btw.

Als de slachterijen niet meer stil vallen en de achterstanden vlot inlopen, zijn ook de perspectieven voor de biggenmarkt positief.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer