Biggenmarkt leeft tussen hoop en vrees

17-08 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

De feitelijke biggenmarkt is niet veel beter dan een paar weken geleden, met vooral veel kleine koppels biggen die nog boven de markt hangen.

Toch zijn er links en rechts wat plusjes op de biggenprijs te zien. Eerst steeg de Duitse VEZG-prijs afgelopen vrijdag met € 4 naar € 46,50 per big. In Nederland volgde de BestPigletPrice met een stijging van € 2 naar € 43,50. Het is vooral een breekijzer met het signaal dat het tijd wordt dat vermeerderaars meeprofiteren van de betere varkensmarkt. Veel noteringen blijven deze week stabiel.

Export

Bij de export verloopt de uitvoer naar Spanje nog altijd moeizaam, mede door het hitteprotocol van deze week. Positievere signalen komen er uit Duitsland. Nu varkensprijzen stijgen en het graan voor een groot deel binnen is, wordt toch weer nagedacht over vleesvarkens opleggen. Toch is er ook terughoudendheid over het prijseffect aangezien de mesters de varkens het liefst voor het einde van het jaar slachtrijp hebben.

Alles bij elkaar blijft het voor de korte termijn lastig voor de biggenmarkt om de goede richting te vinden. Zolang de varkensprijzen blijven doorstijgen, zal wel meer ruimte ontstaan voor hogere prijsniveaus.

Prognose: lichte stijging biggenprijs.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stevens
René Stevens Freelance redacteur
Meer over


Beheer