Biggenmarkt raakt verstopt

01-07-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Als er geen varkens geleverd kunnen worden, hoopt ook de biggenmarkt op.

Dat begon met uitval van slachterijen in Nederland, maar wordt met het uitvallen van Duitslands grootste slachterij alleen maar meer. En nu de grootste Nederlandse slachterijen gas terug nemen omdat hun afzet naar China wegvalt, stokt de doorstroming nog meer. Ook psychologisch werken de marktontwikkelingen de vermeerderaar tegen. De varkens die nu worden afgeleverd, waren de duurste biggen voor de vleesvarkenshouder. Door het verlies dat zij op deze koppels hebben, neemt de lust om in te kopen af. Vaste koppelingen lopen nog wel, maar biggen worden steeds zwaarder omdat de doorstroming afneemt. Gesloten bedrijven bieden biggen aan om ze niet zelf te hoeven afmesten.

Duitse vraag neemt af

Ook exporteurs krijgen nauwelijks biggen verkocht. In Duitsland stroopt de markt op, waardoor ook daar de vraag afneemt. En dat terwijl de Duitse notering nog altijd fier op € 55 per big staat. Waar normaal € 5 tot € 10 toeslag boven de notering wordt betaald, krijgen handelaren de biggen nu voor € 5 onder de prijs nog niet verkocht. Maar ook uit Polen en Spanje komt geen enkel serieus bod.

Continu andere aanbieders met biggen voor lagere prijzen

Exporteurs zijn blij met hun vaste contacten, maar door de grote druk in de markt komen er continu andere aanbieders met biggen voor lagere prijzen onderdoor. Een Spaanse coöperatie die normaal biggen van Nederlandse exporteurs koopt, treffen ze nu als concurrent op de biggenmarkt met 10.000 biggen in aanbod, omdat het vertrouwen in de markt wegebt.

Noteringen

Dit vertaalt zich door in lagere biggenprijzen. Onder een onstabiele en onzekere varkensmarkt, verlaagde DCA zijn BestPigletPrice maandag 29 juni met € 2 naar € 43 per stuk. Op woensdag 1 juli, als Vion zijn notering bekendmaakt, is er meer duidelijk over het effect dat de Chinese importstop heeft op de varkensnoteringen. De biggennotering van Vion glijdt daarmee veel harder onderuit. Met een afslag van € 7,50 komt de biggenprijs van Vion uit op € 39 (€ 35,78 exclusief btw) per big.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer