Biggenmarkt staat zwaar onder druk

Druk op de markt blijft de komende weken waarschijnlijk groot.

De biggenmarkt is de ene klap nog niet te boven of de volgende dient zich aan. Door stilvallen van slachterijen en moeizame vleesafzet door corona stokte de doorstroming in de varkensketen. Wekenlang was het schuiven in de biggenhandel omdat er onvoldoende plek was om op te leggen.

De vondst van Afrikaanse varkenspest in Duitsland komt daarbovenop. Het verstoort de markt en legt de biggenexport nagenoeg lam. Niet alleen omdat Duitse mesters onvoldoende vertrouwen hebben om op te leggen, ook andere landen trekken zich terug. Zo moest een Nederlandse vrachtauto met Deense biggen bij de Servische grens rechtsomkeert maken omdat deze door Duitsland waren gereden. Italiaanse afnemers zeggen volgens exporteurs om dezelfde reden biggen af.

En als je er niet mee weg kunt, wordt er ook gebruikgemaakt van de situatie om de prijs te laten zakken. Er gaan volgens exporteurs nagenoeg geen biggen naar Duitsland, maar dieren die vertrekken gaan voor een aanpaste (lees: lagere) prijs weg. Er zijn koppels bij waarbij de toeslag is veranderd in een afslag op de basisprijs. En die is in Duitsland deze week al met maar liefst met € 12 omlaag bijgesteld naar € 27 per big.

Ook Spaanse inkopers weten dat. Waar de vrije biggen de afgelopen weken € 30 tot € 33 opbrachten, stopt de prijs nu bij € 25 voor een big van 25 kilo. Ook de noteringen gaan omlaag. De € 0,50 die de DCA BestPigletPrice vorige week steeg, levert de notering deze week ruimschoots in. De BPP levert € 4,50 in en komt daarmee op € 26 per big.

Het duurt even voor de onrust wegebt en de markt zich zet. Handelaren verwachten dat de druk op de biggenmarkt de komende weken groot blijft.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.