Biggenmarkt stijgt met kleine stappen

12-01 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Er zijn maar heel beperkt biggen over. De tomen zijn kleiner en door terugkomers zijn er ook minder tomen beschikbaar.

Als er een gaatje is, dan springen Spaanse inkopers daarop in. Hoewel ze de biggen met gemak oppakken, willen ze er echter niet meer voor bieden. Het prijsniveau blijft wat hangen. Maar andere noteringen, zoals die in Duitsland, stijgen wel. De Vereinigungs Ferkelpreis stijgt deze week van € 23 naar € 24 per big.

Financiële nood

Daarnaast speelt de financiële nood ook mee. Zelfs bij het huidige prijspeil leggen vermeerderaars nog € 10 toe op iedere big die de vrachtwagen in stapt om naar de volgende bestemming te gaan. De noteringen zetten daarom ook deze week weer een stapje omhoog. Zowel de DCA BestPigletPrice (BPP) als de notering van Vion zetten een euro bij de prijs op. Dat brengt de BPP op € 28 en Vion op € 22,50 (€ 20,64 exclusief btw).

Kleine stappen omhoog

Het zijn kleine stappen omhoog. Waar de biggenmarkt anders nog wel eens sprongen van € 3 tot € 4 wil maken is daar onder de huidige omstandigheden geen ruimte voor. Als de druk op varkensmarkt zou leiden tot lagere prijzen, zal ook de licht stijgende prijslijn bij de biggen stil vallen. Zover is het niet; onder de huidige omstandigheden is voortzetting van de licht stijgende tendens het beeld voor de komende weken.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer