Biggenmarkt veert wat mee met varkensprijs

15-01-2020 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Op de biggenmarkt sijpelt al weken prijsdruk door vanuit de varkensmarkt.

De noteringen gaan met kleine stapjes achteruit. Ook deze week levert de DCA BestPigletPrice € 1 in en komt daarmee op € 61,50 per big. De notering van Vion daalt € 1,50 naar € 69 per big (€ 63,30 exclusief btw). Volgens varkenshandelaren weerspiegelen deze mutaties ook de markt op dit moment. Want de biggenmarkt is zeker niet slecht.

Duitse noteringen stabiel

Vaste koppelingen lopen vlot door, maar er is wel sprake van wat weerstand. Die is vooral op de vrije markt merkbaar. De export naar Duitsland en Spanje verloopt prijshoudend. Handelaren noemen het ook tekenend voor de markt dat de Duitse noteringen nog altijd stabiel doorgaan op € 71 per big. In een tanende markt zou dat niet gebeuren.

Stoppersstallen worden gemist

Sommige handelaren geven aan de stoppersstallen wel te missen. Het leeuwendeel van hun afzet verloopt via vaste afspraken. Koppels die over waren vonden hun plek voorheen vaak in de all in-all outstallen. Dat is niet meer, dus komen deze koppels op de vrije markt en zullen door exporteurs worden opgenomen. Zelfs als er niet veel biggen zijn, komen er zo toch gelegenheidskoppels beschikbaar.

Stabilisatie biggenprijzen verwacht

Gezien het verwachte krappe aanbod en de tijd van het jaar, vanaf februari loopt het aanbod altijd wat terug, verwachten varkenshandelaren dat de biggenprijzen al vrij snel zullen stabiliseren of misschien zelfs opnieuw de weg naar boven zoeken, zodra de vleesvarkensprijzen afvlakken. Als de varkensprijs weer gaat stijgen, zal dat zelfs in grotere stappen gaan.

Prognose: licht dalend tot stabiel.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer