Biggenmarkt vlakt af

De biggenmarkt vlakt wat af, maar er blijft genoeg ruimte voor biggen. - Foto: Hans Banus
De biggenmarkt vlakt wat af, maar er blijft genoeg ruimte voor biggen. - Foto: Hans Banus

Biggen zijn nog altijd gevraagd. Daardoor stijgt de biggenprijs, al is de gekte er wel wat af.

Doordat de varkensprijs oppluste, kreeg ook de biggenmarkt steeds meer bewegingsruimte. Week op week maakte de biggenprijs stappen van € 4 tot € 5. Dat is deze week niet meer het geval. Zo stijgt de DCA BestPigletPrice deze week van € 50,50 naar € 52,50 per big. Dat is net niet het dubbele van het niveau waarmee de notering het jaar begon (€ 28 per big). Een stijging van € 24,50 in 12 weken.

Vio verhoogt met € 3 naar € 58,50 per big

De biggennotering van Vion stijgt in dezelfde lijn mee. Het vleesconcern verhoogt inclusief btw met € 3 naar € 58,50 per big. Dat komt overeen met € 53,67 exclusief btw. De stijging van Duitse biggenprijs mindert ook vaart. Na weken met € 5 en € 6, komt er deze week € 2 bij. Dat brengt de VereinigungsFerkelpreis op € 53 per big. En dat is wel ruim een verdubbeling ten opzichte van de € 23 waar de notering het jaar mee begon.

Biggenaanbod blijft beperkt

Het biggenaanbod is nog altijd beperkt. Over een week of 2 tot 3 worden weer grotere tomen aan de markt verwacht. Evengoed blijft er dan voldoende plek voor de biggen, omdat het aantal zeugen relatief harder daalde door de opkoopregeling van het aantal mestplaatsen.

De vraag uit Spanje, het land dat door zijn bloeiende export naar Azië met afstand de hoogste varkensprijs van Europa heeft (€ 1,86 per kilo tegen € 1,50 voor Nederland in de Europese varkensprijsvergelijking van ISN), is nog altijd groot. Maar ook Duitse afnemers trekken aan Nederlandse biggen.

Biggenmarkt zit tegen de piek aan

Handelaren hebben het gevoel dat de biggenmarkt daarmee tegen de piek aan zit. Nu de varkensprijs stabiliseert zal de biggenprijs dat ook doen, of volgende week hooguit nog een plusje kennen dat in kleingeld uit te drukken is. Hoewel vaste koppelingen vlot doorlopen, merken handelaren namelijk dat hun afnemers vaker wijzen op het grote liquiditeitsbeslag dat de big en het dure voer leggen en de onzekerheid over de ontwikkeling van de varkensprijs in coronatijd.

Prognose: stabilisatie van de prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.