Biggenprijs blijft met sprongen omhoog gaan

04-12-2019 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De biggenprijzen blijven maar stijgen. De weerstand bij mesters tegen de prijsverhogingen neemt toe.

De biggenmarkt is volgens varkenshandelaren op hol geslagen. ‘Het lijkt wel of Nederland en Duitsland in een wedstrijd verwikkeld zijn’, klinkt het duidend op de grote getallen die op de borden verschijnen. Mesters accepteren de prijsverhogingen nog, maar de weerstand begint toe te nemen, zo merken handelaren.

DCA BestPigletPrice stijgt naar € 65 per big

Na de stevige correctie van € 4,50 vorige week, stijgt de DCA BestPigletPrice deze week met € 4 per big. De beurscommissie noteert deze weken bewust ‘strak’ om te voorkomen dat de toeslagen oplopen. Dat laatste devalueert de waarde van de notering zelf. Dat speelt nu extra omdat de meeste vermeerderaars aan het begin van het nieuwe jaar nieuwe prijsafspraken maken met hun afnemers.

De +4 brengt de DCA Best Piglet Price op € 65 per big. De Duitse Vereinigungs Ferkelpreis stijgt deze week € 3,50 en komt daarmee op € 69,50 per big. De Nord-West-notering staat op € 66 per big.

Spanje moet mee omhoog

De Spaanse markt lijkt een inhaalslag te maken. Om met de prijzen hier mee te kunnen doen, waren de verhogingen met van € 2 tot € 3 de afgelopen weken onvoldoende. Deze week gaat de biggenprijs van Zamora ineens € 8 omhoog naar een niveau van € 73 per big.

Het aanbod van biggen is voldoende om de vraag te dekken, maar ook niet meer dan dat. Er hangen geen biggen boven de markt. De grote vraag naar biggen zal ook komende week nog aanhouden, om voor de kerst nog nieuwe biggen op het hok te krijgen. Ook voor komende week worden daarom oplopende biggenprijzen verwacht.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer