Biggenprijs daalt in krappe markt

18-12-2019 | |
Foto: Bert Jansen - Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De stap terug op de varkensmarkt werkt – vooral door het onverwachte aspect ervan – door op de biggenmarkt.

Voor het eerst in 20 weken staan de biggenprijzen in de min. DCA verlaagde zijn BestPigletPrice met € 2,50 naar € 64 per big.Het effect is wel minder groot dan het aanvankelijk leek. Aan het begin van de week waren vleesvarkenshouders vol onbegrip over het onverwacht krachtige signaal dat Van Rooi wilde afgeven. Handelaren merkten dat boeren dreigden met afbestellingen, of ze wilden ze alleen voor een tientje minder in het hok.

Nu, in het midden van de week wordt de soep klaarblijkelijk minder heet gegeten. Niet alleen zijn boeren wat van de schrik bekomen, ook blijkt de -€ 20 uiteindelijk -€ 8 te worden.

Handelaren merken dat biggen, ondanks de verlaging van de varkensprijs, nog steeds trek zijn. Van afbestellingen is het niet gekomen. Vaste combinaties lopen gewoon door. En ook op de vrije markt wordt niet meer tegen elke prijs gekocht. Daarbij speelt ook mee dat de export stilligt rond de feestdagen. De Duitse biggenmarkt stabiliseert op een prijsniveau van € 71 per big. Dat is inclusief toeslagen een vergelijkbaar niveau als de € 64 van de BPP. Door de bijkomende kosten van export nodigt dat voor Duitse mesters niet uit om Nederlandse biggen op te leggen.

Dat is ook niet nodig, want biggen zijn goed genoeg in eigen land te plaatsen. Het aanbod is krap, en die krapte lijkt de komende weken zeker niet minder te worden. Zeugen die gedekt zijn in de tropische hitte van week 30 tot 33 kenden lager afbigpercentages en meer mis-tomen. Die biggen komen in de loop van januari op de markt, dus dan zal het aanbod nog verder teruglopen.

Prognose: stabiele tot licht dalende prijs.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer