Biggenprijs daalt, maar dat helpt de verkopen niet

25-05 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

Als de varkensprijs onder druk staat, merkt ook de vermeerderaar dat.

Gebrek aan vertrouwen bij vleesvarkenshouders remt de wil om op te leggen. Met name vermeerderaars met lijnen naar Duitsland merken dat. Daar liggen veel stallen leeg omdat varkenshouders niet verwachten iets te verdienen aan biggen die ze nu opleggen. Daarbij hebben Duitse bedrijven doorgaans veel grond voor mestplaatsingsruimten en daardoor ook een akkerbouwtak. Menigeen verkiest verkopen van duur graan boven de onzekerheid van het opvoeren aan varkens en hopen op prijsherstel.

Markt loopt niet vlotter bij verlaging

Vrije biggen zijn het meest gevoelig voor prijsdruk. De voornamelijk Spaanse kopers betalen deze week nog slechts € 30 tot € 33 per big inclusief btw.

Ondanks wekelijkse verlaging van de biggenprijzen, loopt de markt er niet vlotter door. En omdat het toch niet helpt, en vermeerderaars dieprode cijfers schrijven, gaan er stemmen op om aan de noodrem te trekken door de noteringen niet verder te verlagen. Want het verleggen van financiële pijn naar de vermeerderaars gaat slachtoffers eisen, zo wordt gevreesd. Ook al worden de varkens in de zomer duurder en zullen de biggenprijzen dan wellicht ook aantrekken, het zal niet voldoende zijn om over heel 2022 een sluitend verdienmodel te krijgen.

Deze week gaat er in ieder geval nog wat van de prijs af. DCA verlaagt zijn BestPigletPrice wel met een kleinere stap dan vorige weken: een verlaging van € 1,50 brengt de notering op € 38,50 per big. De biggenprijs van Vion zakt € 2 en komt daarmee op € 36 per big.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer