Biggenprijs fors omlaag

11-05 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

De biggenmarkt loopt erg moeizaam. Vaste relaties laten hun vermeerderaar niet in de steek, maar de verslechterende situatie op de varkensmarkt zorgt er toch voor dat er her en der stallen leeg liggen.

Het zijn vooral de kleinere all-in-all-out stallen. Kleine koppels biggen die over zijn, zijn dan ook het lastigst te plaatsen. Want ook in Duitsland en Spanje zijn de perspectieven niet beter, waardoor de export op vierkante wielen loopt. Handelaren hebben zelfs ook grote koppels biggen over doordat afnemers afwachtend zijn om voor de huidige prijzen op te leggen.

Lege stal

En daarbij krijgen degenen die rustig aan doen iedere week nog het gelijk aan hun zijde ook, nu de noteringen blijven dalen. Elke week wachten levert een lagere prijs op. Maar ook dat heeft zijn grenzen, want een lege stal kost ook geld en datzelfde geldt voor biggen die zijn blijven liggen en daardoor te zwaar bij de vleesvarkenshouder komen. Die starten minder efficiënt op.

Extra inleveren

De biggennoteringen die al weken zakken, leveren deze week door de daling van de varkensprijs nog weer extra in. De Duitse Vereinigungspreis knalde hard omlaag na de zware prijscorrectie op de Duitse varkensmarkt vorige week. De biggennotering zakte in een klap van € 60 naar € 45 per big. En ook in ons land reageren de noteringen. De DCA BestPigletPrice zakt deze week € 5,50 naar € 42,50 per big. Vion zet zijn biggennotering € 6,50 omlaag. Die komt daarmee op € 41,50 per big (€ 38,07 ex btw).

De prijs van exportbiggen is al onder de € 40 gedaald. Inclusief btw op de verzamelplaats wordt nog € 38 betaald. Voor de komende weken wordt op de varkensmarkt geen verbetering verwacht. Daardoor blijft ook de biggenprijs onder druk.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer