Biggenprijs gaat hard onderuit

08-07-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De biggenmarkt krijgt een steeds zwartere rand. Stroeve handel is een understatement voor het verloop van de markt.

Er is zo’n groot gebrek aan vraag dat biggenhandelaren er moedeloos van worden: ‘Je kunt beter niet bellen. Zonde van de telefoonkosten, want je raakt de biggen toch niet kwijt.’ En varkenshouders willen wel, maar zij kunnen geen biggen ontvangen, doordat de varkens maar mondjesmaat weggaan.

De moeizame handel en bedrukte stemming geven een flinke duw aan de biggenprijs. Zo rolt de DCA BestPigletPrice deze week met € 10 omlaag naar € 33 per big. Maar ook daarvoor zijn vrije biggen volgens handelaren nog nauwelijks te verhandelen. De tijd dat vrije biggen 30% boven de notering zaten is voorbij; het niveau ligt nu op € 33 tot € 35 per stuk.

Europese varkensmarkt in de ban van coronacrisis

In heel Europa is de markt in de ban van de onzekerheid die door de coronacrisis ontstaat. De vraag uit Spanje is lauw. Lichte biggen kunnen er nog heen, voor weinig. Die dieren kunnen dan nog net voor de feestdagen op gewicht zijn. Daarnaast is het ook efficiënter, omdat er meer op een auto kunnen en lichte biggen in de regel minder opstartproblemen hebben na het transport. Voor exportbiggen wordt tussen € 30 en € 32 geboden.

Zelfs de anders zo stabiele Duitse notering begint van zijn sokkel te glijden. Na zes weken op € 55 per big gestaan te hebben, gaat de Vereinigungs Ferkelpreis deze week naar € 49 per stuk.

Spanningen nemen toe

De verwachting is dat volgende week de noteringen verder dalen. Maar het zal de handel niet helpen. Meer ruimte komt er niet van en het zal er niet voor zorgen dat biggen sneller geplaatst worden. Het helpt wel om de relatie tussen vermeerderaar en vleesvarkenshouder goed te houden, want met het dieper wegzakken in de crisis nemen ook de spanningen toe.

Prognose: prijsdaling.

Bekijk het verloop van de biggenprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer