Biggenprijs hard omlaag

Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

In zijn val sleurt de varkensmarkt ook de biggenprijs mee omlaag.

Niet alleen de vleesvarkenshouder wordt getroffen door de stroevere afzet op de vleesmarkt, ook de vermeerderaar merkt het in de portemonnee. In zijn val sleurt de varkensmarkt ook de biggenprijs mee omlaag. De DCA BestPigletPrice daalt deze week in een klap met € 7 per big. De notering komt daarmee op € 41,50 per big.

Biggenhandelaren zeggen zo’n grote prijsval niet vaak mee te maken. Naar verwachting zullen ook de andere biggennoteringen deze week flink lagere prijzen gaan aangeven.

Vleesvarkenshouders afwachtender

Het inzakken van de biggenmarkt komt vrij onverwacht. Tot en met vorige week waren er niet veel biggen over. Maar door de grote prijsval op de varkensmarkt worden vleesvarkenshouders afwachtender. Ook zij hadden deze zware marktsituatie niet voorzien. Vier maanden geleden waren de biggen niet aan te slepen en doorgaans ontstaat er dan juist na vier maanden een krapte op de vleesmarkt door dalend varkensaanbod. Nu worden slachtprogramma’s gewoon naar beneden bijgesteld. En dat knaagt aan het vertrouwen.

Gesloopte kleine stallen worden nu erg gemist

Vaste koppelingen lopen volgens handelaren nog in gebruikelijk tempo door, maar vrije koppels zijn er ineens ruim over doordat mesters terughoudender opleggen. Daarbij worden de all-in-all-out-stallen die door de sloopregeling verdwenen zijn erg gemist, want het zijn vooral de kleine koppels waarmee handelaren blijven zitten. Zeker nu ook Spanje maar weinig kooplust toont. Als biggen al naar Spanje kunnen, is het voor weinig geld. Biedingen stoppen al bij € 45 per big en dat is inclusief btw en kosten op de exportplaats.

Moeizame export naar Duitsland

Ook de export naar Duitsland gaat moeizaam. Daar zijn nog wel boeren met all-in-all-out-stallen, maar ook die kiezen door gebrek aan vertrouwen in de varkensmarkt steeds meer voor leegstand. Zo vlak voor de vakantie is dat ook nog eens praktisch omdat er dan geen vervanger geregeld hoeft te worden.

En waar de markt vorige week dus nog ‘bij’ was, zijn handelaren nu blij als ze de varkens kunnen plaatsen. Een dergelijke situatie biedt vaak niet veel steun aan de prijs. Verwacht wordt dat andere noteringen de BPP zullen volgen met een forse verlaging, maar dat er volgende week opnieuw een prijsdaling in het vat zit als de varkensprijs deze week ook verlies moet incasseren.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer