Biggenprijs kruipt heel voorzichtig omhoog

01-12-2021 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De biggenmarkt is ook deze week wat vriendelijker.

De geleidelijke prijsstijging die een aantal weken geleden werd ingezet, zet door. Naast een afnemend aanbod wordt de marktstemming daarbij wat geholpen door wat sommigen omschrijven als ‘kunstmatige euforie’.

Zo zijn vleesvarkenshouders zich steeds meer van bewust dat het van strategisch belang is om de aanvoer van kwalitatief goede biggen veilig te stellen. In plaats van remmen, discussiëren en onderhandelen, gaan daardoor weer meer dieren volgens vaste afspraken weg. Daarnaast is er enorme druk vanuit de keten dat de prijs omhoog moet om de continuïteit van vermeerderingsbedrijven niet in gevaar te brengen.

Uitvoer van slachtbiggen

Een aanjagend effect heeft ook de uitvoer van slachtbiggen naar landen als Spanje, Portugal en Kroatië. Verhoudingsgewijs brengen deze lichte biggen nu meer geld op dan reguliere biggen. Maar het aanbod van die laatste neemt wel af doordat er dieren een andere bestemming hebben.

Ook bij de export is wat meer geld op te halen, al zijn het nog geen grote bedragen. Bij de uitvoer naar Duitsland worden vaste afspraken nagekomen, maar van extra vraag daarbovenop is geen sprake. Door de druk op de varkensmarkt en de onzekerheid door Afrikaanse varkenspest leggen vleesvarkenshouders voorzichtig op. Ook de uitvoer naar Spanje loopt, maar ook niet massaal.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/61a7a4652bd81"></iframe>

Ook hierbij is de stroeflopende varkensmarkt de oorzaak. Soms rechtstreeks, doordat biggen niet geplaatst kunnen worden omdat varkens niet weg gaan, maar vaak ook indirect. Door gebrek aan vertrouwen en uitblijvend marktherstel verwachten insiders dat de prijs niet echt zal doorstoten. De heel geleidelijk stijgende prijslijn is momenteel het hoogst haalbare.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer