Biggenprijs laat zich niet remmen

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Elke week komen er minder biggen. Zowel door de late hittepiek in de zomer die voor meer terugkomers zorgde als het effect van de opkoopregeling maken dat het biggenaanbod daalt.

En hoe schaarser een product wordt, hoe meer de prijs stijgt. Zo ook met biggen: na een aantal weken met minimale plussen gaat de biggenprijs nu weer harder omhoog. DCA zet zijn BestPigletPrice deze week omhoog van € 30 naar € 31,50 per big. Vion verhoogt zijn biggenprijs met € 2 naar € 29,50 per big (€ 27,06 ex btw).

Buitenlandse prijzen ook omhoog

Niet in de minste plaats zal bij de prijsstijging in ons land meetellen wat er over de grens gebeurt. De Duitse biggenprijs komt in een steeds hogere versnelling. Na de plus van € 2 vorige week, gaat de VereinigungsFerkelpreis deze week met 2,50 omhoog en komt daarmee op € 30,50 per big.

Varkenshouders blijven kopen

Hoewel de varkensprijs niet beweegt, kopen vleesvarkenshouders wel. Soms niet van harte, maar de wetenschap dat ze volgende week duurder zijn zorgt ervoor dat niemand zijn beurt voorbij laat gaan. Binnen vaste koppelingen valt volgens handelaren soms amper aan voldoende biggen te komen. En als de vaste afnemers al nauwelijks te bedienen zijn, schieten er ook weinig koppels over voor de vrije markt. Biggen bijkopen is lastig.

Export naar Spanje

En de vraag vanuit export naar bijvoorbeeld Spanje is er wel. Zelfs op maandag zochten exporteurs nog naar de laatste dieren om de wagens vol te krijgen. Deze week hadden ze daarvoor iets meer tijd, omdat door het slechte weer aan het begin van de week niet alle geplande vrachten konden vertrekken.

Stijgende prijslijn houdt aan

Het aantal biggen lijkt voorlopig kleiner dan de vraag. Handelaren verwachten dat de stijgende prijslijn de komende weken aanhoudt.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.