Biggenprijs levert opnieuw in

26-10-2022 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Als de varkensmarkt moeizaam loopt, gaat het bij de biggen niet beter. De stemming is daardoor dan ook bedrukt. ​​​​​​​

Waar de kosten hoog zijn, blijven de opbrengsten langzaam achteruit lopen. Ook deze week staan de noteringen verder onder druk.

Zoals verwacht kreeg de Duitse biggenprijs, die een sterke koppeling heeft met de varkensprijs, ook een duw mee van de prijsverlaging op de varkensmarkt daar vorige week. De Vereinigungs Ferkelpreis staat deze week op € 48 per big. Dat is € 4,50 per stuk minder dan de weken ervoor.

Lees ook: Varkensmarkt in een dip

Zorgelijk prijspeil biggen

De noteringen in Nederland gaan niet zo hard onderuit. Maar evengoed is inleveren ook wat deze week op het menu staat. DCA verlaagt zijn BestPigletPrice van € 44 naar € 42 per big. En ook Vion roomt zijn biggennotering af. Deze week staat de koers op € 40,50 (€ 37,16 ex btw) per big en dat is € 2,50 lager dan vorige week.

Handelaren betitelen de prijsontwikkeling van de laatste weken en het prijspeil als zorgelijk. Waar een vleesvarkenshouder nog uit de kosten kan komen met een big van € 50, is dat bedrag voor een fokker niet voldoende om uit de rode cijfers te blijven. De angst is dat vermeerderaars dit niet vol houden en dat het tot een nieuwe stoppersgolf leidt.

Aanbod biggen zal afnemen

Lichtpuntjes zijn er echter ook. Zo zien vermeerderaars de aantallen in hun hokken afnemen. Over een paar weken zal het biggenaanbod afnemen, zo is de verwachting. En de vraag naar biggen is dan over zijn dieptepunt heen. Sommige handelaren merken dat Spanjaarden voorzichtig al weer wat beginnen te informeren naar dieren.

​​​​​​​Veel kooplust is er op dit moment nog niet, daar is het net te vroeg voor. Maar er gaat productietijd vooraf aan de consumptie die door het toeristenseizoen vanaf april weer aantrekt. Daardoor gaat de flauwe stemming die nu bij de export heerst wegtrekken. Op de korte termijn staat de markt echter nog onder druk.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer